人就係咁,天氣愈熱愈想食辣野,搵到呢間食四川菜嘅小店解下癮嗌左個特色二人餐 $135,個名叫「食勻山城二人餐」真係冇改錯名,因為個餐包兩個麵/抄手+兩個小食+兩杯野飲+兩個糖水,好豐富,價錢唔貴,人情味十足紅燒肥腸麵有得揀辣度,我地嗌左微辣,廢事咁博😂😂好慶幸我同男朋友都係食內臟嘅人,肥腸冇怪味,食得好安心麵底要左刀削麵(加$3)一啲都唔硬唔係成舊粉,口感qq紅油抄手呢度嘅紅油抄手有啲特別,除左辣汁之外,仲會灑啲炒香左嘅辣椒乾、花生碎同蔥花。抄手包住豬肉,雲吞皮好薄好滑,而且大細該好黃金皮蛋第一次聽黃金皮蛋,個蛋白係晶瑩剔透,味道同皮蛋係一樣,不過個蛋黃係流心嘅👍🏻手拍青瓜酸辣嘅開胃菜蒜泥白肉 $26見仲食得落野,追加左兩個小食見到肉上面嘅一座「蒜山」就知佢重口味肉薄切,肥豬肉口感唔會好油膩麻辣手撕雞 $30好足料,多數食親嘅手撕雞下面都會墊雞骨,但呢度除左少量青瓜之外,就係啖啖雞絲雞肉唔鞋口,調味亦恰到好處紅糖冰粉好傳統嘅糖水,冰粉口感似仙草,配上黃糖、山楂餅碎、乾果,好解辣豆漿
人就係咁,天氣愈熱愈想食辣野,搵到呢間食四川菜嘅小店解下癮

紅燒肥腸麵
麵底要左刀削麵(加$3)一啲都唔硬唔係成舊粉,口感qq

紅油抄手

黃金皮蛋

手拍青瓜
酸辣嘅開胃菜

蒜泥白肉 $26
見仲食得落野,追加左兩個小食
見到肉上面嘅一座「蒜山」就知佢重口味
肉薄切,肥豬肉口感唔會好油膩

麻辣手撕雞 $30
雞肉唔鞋口,調味亦恰到好處

紅糖冰粉

豆漿