2021-12-21
係油麻地內街有間出名煲仔飯嘅隔離,原來有間咁充滿人情味嘅拉麵店☺️門面以紅色為主題入到去到處都有唔同佈置同旗仔,好日本風入到去廚師(好似係老闆娘)就出黎好親切咁招待我,我想試聞名嘅藍色湯底,原來已經係上期嘅期間限定了,於是佢就問我食唔食辣,咁岩我係好辣之人,所以毫無懸念就揀左櫻花蝦辛辣拉麵🍜佢張紙仔都好環保,2碗寫落一張紙就得等左無耐好快就有得食😍成球櫻花蝦我都係第一次試,一咬落係香脆可口,估唔到炸埋一舊嘅蝦係咁濃烈同香口,就算浸喺湯入邊都唔會減少佢嘅脆口度。湯底望落鮮艷其實只係少少辣,味道濃郁而唔會死咸,拉麵都掛汁,成碗都好滿意後來廚師仲拎埋玉子燒比我,我話我無叫,佢好客氣咁講我整左唔好曬,你要啦,結果我都唔好意思推塘,食左啖好溫暖,咸咸甜甜的,唔係現成戈D,仲有香蔥調味後來我發現佢每台都會送小食,好多黎幫襯嘅都似係回頭客,因為同老闆娘有講有笑,我都明白點解佢地會翻黎幫襯!最後仲有叫魔鬼燒魚翅乾,想講,非常推介!!!不同於常見嘅雞泡魚乾,佢真係非常脆身同入味,唔點醬都食到海嘅味道,鐘意魚乾嘅真係必試,呢個小食我真係讚不絕口總括來說,一間店除左食物質素之外,人情味都係依家買少見少嘅野啦,
門面以紅色為主題 入到去到處都有唔同佈置同旗仔,好日本風 入到去 廚師(好似係老闆娘)就出黎好親切咁招待我,我想試聞名嘅藍色湯底,原來已經係上期嘅期間限定了,於是佢就問我食唔食辣,咁岩我係好辣之人,所以毫無懸念就揀左櫻花蝦辛辣拉麵🍜 佢張紙仔都好環保,2碗寫落一張紙就得 等左無耐好快就有得食😍成球櫻花蝦我都係第一次試,一咬落係香脆可口,估唔到炸埋一舊嘅蝦係咁濃烈同香口,就算浸喺湯入邊都唔會減少佢嘅脆口度。湯底望落鮮艷其實只係少少辣,味道濃郁而唔會死咸,拉麵都掛汁,成碗都好滿意 後來 廚師仲拎埋玉子燒比我,我話我無叫,佢好客氣咁講我整左唔好曬,你要啦,結果我都唔好意思推塘,食左啖好溫暖,咸咸甜甜的,唔係現成戈D,仲有香蔥調味
總括來說,一間店除左食物質素之外,人情味都係依家買少見少嘅野啦,希望小店長做長有啦💓