2023-07-05
《聚來車仔麵(深水埗)》今日出左荔枝角同深水埗做野,做到O哂T又肚餓,見到呢間車仔麵小店除左麵之外仲有啲特色小食,就入左去食🤣🍜自選配搭車仔麵見到本menu都花多眼亂🤣因為除左主食之外,餐廳仲有好多小食選擇,為左唔做大徙鬼所以就淨係叫左兩餸麵。我覺得試一間車仔麵功架如何有兩樣野必點就係牛腩同魚蛋😋牛腩夠入味,冧身唔柴無食到成口渣,做得不錯!另外魚蛋咖哩味夠,彈牙無好粉,過關!麵我揀左薯粉配沙爹湯,味道啱啱好,湯汁掛到上薯粉到夠味👍🏻🦑秘製辣魷魚本身都擔心會唔會太辣🤣但店家就話唔洗擔心,咁我就安心叫。我覺得呢個小食一來份量幾足,另外佢個汁食得出係有沙爹味同埋少少辣椒吊味,bb級辣度!魷魚食落脆口同埋個汁夠杰身唔會一夾起啲汁無哂,味道口感價錢都係值得推介之選⭐️🐖招牌鮮炸肉丸呢個豬肉丸可以用惹味嚟形容,入面嘅豬肉洋蔥餡加埋啱啱炸起就即刻上碟送上嚟係味覺嘅衝擊。🥟雙併湯餃係湯餃同煎餃之間我地掙扎左好耐最後揀左湯🤣因為怕又食炸肉丸又食煎餃會太熱氣,而呢個韭菜豬肉併椰菜雲耳豬肉餃食落都覺得清清地配豬骨雞湯都唔錯。提提大家食果時要小心對面嘅朋友,因為餃子食落會有湯汁爆出嚟🤣皮唔厚,餡料足,湯底清得嚟
🍜自選配搭車仔麵
🦑秘製辣魷魚
🐖招牌鮮炸肉丸
🥟雙併湯餃
係湯餃同煎餃之間我地掙扎左好耐最後揀左湯🤣因為怕又食炸肉丸又食煎餃會太熱氣,而呢個韭菜豬肉併椰菜雲耳豬肉餃食落都覺得清清地配豬骨雞湯都唔錯。提提大家食果時要小心對面嘅朋友,因為餃子食落會有湯汁爆出嚟🤣皮唔厚,餡料足,湯底清得嚟夠味👌🏻
本身仲諗住試埋佢地特色嘅爆漿阿華田西多士,但無奈實在太飽🤣所以叫左杯阿華田頂住先,西多留返下次再試,免得眼闊肚窄🫃而杯阿華田懷疑比出面嘅配方濃1.5倍🫶🏻覺得好滿足
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
如果你都想試下地道車仔麵小店,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨👨👧👦
地址: 深水埗基隆街172號地舖
#noodle #squid #fishball #beefbrisket #shamshuipo #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram