2016-03-31
在大水坑村補完習,幾乎每次都聞到香味,我知係呢間雞煲傳出來,於是今日終於扚起心肝約朋友試吓。靠窗的三個卡座都有客,我和朋友惟有坐一張略嫌大的四人方枱,一個半隻雞連湯料的雞煲是基本盤,於是我們點了惹味薑葱醬雞煲,我們都過了狂食牛肉的年紀,於是主力食白肉,點了花膠、魚肚,仲有墨魚滑、魚皮餃拼白魚蛋(咦,數落真係全魚宴嚟喎),同埋一個雜菜籃。先來湯煲,可能因為醬湯,望上去有點杰撻撻,但一起滾就好香,而且好足料,雞件食極唔完,但個湯愈滾愈杰,愈杰愈鹹,我食食吓倒咗自己杯茶落去~花膠望上去白雪雪,我第一眼認唔到它是花膠,到放落煲煮腍咗,放入口就好sure係花膠了,有花膠獨特的海味味,口感滑嘟嘟。魚肚就一眼睇得出,即平時在酒樓食那些「棉花雞」的「棉花」,不過呢度的「棉花」好厚肉,好飽肚,而且好襟煮,絕對唔係滾兩滾就得,要腍滑,真係要畀啲耐性~ 白魚蛋鮮味彈牙,魚皮餃就普通咗啲,但絕對唔係難食~墨魚滑好鮮味,一早聽學生家長講呢間嘢的蝦滑和墨魚滑好食,果然係真~雜菜籃一切正常,冇咩特別~