2019-02-24 402 views
灣仔的快樂茶餐廳, 係不少人記憶中出現. 係一間平凡又踏實嘅餐廳!老闆喺度開業至少20年.日日風雨不改.又早上7 8時便開始營業.星期日不開業. 但係時代巨輪一直向前滾,呢間老餐廳亦迎來結業嘅一日. 其實呢間餐廳喺中午飯嘅時段一向都多人排隊. 但佢到結業前一個月內排隊嘅人數尤其地多. 呢間茶餐廳嘅名物就係咖喱炸雞髀飯,往往一早就沽清. 呢間餐廳嘅例湯羅宋湯亦係一絕! 例湯足料, 咖哩炸雞髀飯咖哩味濃, 脆皮雞髀為之絕! 老闆話曾經有 由工作結婚有小孩嘅老顧客專登返嚟 同一家人食飯, 我諗呢啲有人情味嘅老餐廳 亦會一一比一啲連鎖餐廳所取替! 呢個係香港人嘅悲哀乃係時代嘅選擇
炸雞髀飯
例湯