1K
❀ Baked #中環 ❀❗️人氣中東風味 心目中最出色嘅sourdough❗️——————————————————每次行過蘇豪區,呢間小店嘅門外都不乏長龍,大家都係為咗佢嘅出色sourdough慕名而來,而我亦係第四次再訪😆大部份Cafe 嘅sourdough 都只係配上牛油果、poached egg、煙三文魚等等,但呢度嘅大廚來自中東,所以款式都富有中東風味,創新得來極得人喜愛,而且極大份,非常滿足💖!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷最近佢哋轉左新Menu,保留左以往熱賣嘅味道 e.g. Beulah, Big Boss, Bakoven,再加入新嘅菜式,今次試嘅兩款都係新口味✨。除咗sourdough之外,佢哋仲有wrap、brochie bun,餐牌上雖然冇寫明可以轉換,但同店員講就可以,隨你喜歡,自己覺得各有特色。🥖Sourdough:外脆內韌,都幾有咬口,有淡淡酸味,咬得多會有少少牙軟,但用嚟點去啲醬汁真係幾正!🌯Wrap:一層薄衣咁,係比較腍,偏向似係西式健康wrap嗰種皮,而非kebab較為硬身嗰種,但我自己都幾鍾意,尤其係包Beulah!🍔Brochie:呢個就好似漢堡包,但更加鬆軟,重空
❀ Baked #中環 ❀
❗️人氣中東風味 心目中最出色嘅sourdough❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
🍔Brochie:呢個就好似漢堡包,但更加鬆軟,重空氣感,而且牛油味嘅香嗰種,表面仲有啲香口嘅黑芝麻。
今次我試咗呢兩款就依照返去本身嘅設定,冇轉到任何麵包嘅款式。

☞ Gravy Train $130 (4.1/5)
大膽用上雞肝,約有四五舊,潤味都幾重,我自己本身都鍾意食肝,所以ok!
不過佢個醬汁就冇乜潤味,即使唔鍾意肝都會接受到。主要係peri peri sauce,係種非洲常用嘅辣椒醬,內加入左蒜頭香草等等,香口、酸酸辣辣,幾惹味㗎😆不過個辣度都幾強,唔食得辣嘅就未必接受到🌶🌶🌶。
留意呢款sourdough嘅presentation比較特別,廚師會將佢設成四個長方體,再搽上蒜蓉牛油,然後煎香🍳所以表面會再香脆啲,亦會富有牛油嘅香氣,但sourdough本身嘅酸味就會冇咁出,用嚟點嗰個醬汁就啱晒!
然後再加左隻poached egg🥚感覺有啲似改良版嘅非洲shakshuka,主要係用啲麵包去點醬咁食。
Gravy Train

☞ OG $180 (4.1/5)
呢個就好似中東版本嘅漢堡包咁🍔!
用上富有芝麻牛油香氣嘅brochie bun,漢堡扒有成200gram🤩而且富有中東香料味道,口感就有啲似肉丸,唔係好實好Juicy嗰種,但就好香口。
夾住我極之鍾意嘅caramelised onion、芝士、蕃茄、baby spinach,同畫龍點睛嘅中東蒜頭牛油醬🥰成個漢堡包貌似同一般嘅差唔多,但味道獨特,幾惹味!

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4.8/5
💞整體來講
真係好鍾意呢一間餐廳嘅食物,係會有種令人想不斷再食嘅魔力🥰今次呢兩款新菜式感覺係將其他國家嘅菜式融合咗啲中東味道入去,冇之前嗰啲咁原創,但味道依然好香口惹味!而且份量真係好大,男仔食都會好滿足😚。
My Ranking (主要食材)
🥇Bakoven (雞)
🥈Beulah (wrap/ sourdough) (中東式炒蛋)
🥉Big Boss (牛)
🎖OG (漢堡包)
🎖Gravy Train (sourdough點醬, 有啲似非洲蛋 shakshuka)
其實真係五款都好食🤪不過no. 1, 3就會更加啱肉食獸(aka me),no. 2就蛋控一定要試,no.4 就啱晒鍾意漢堡包嘅你,而no.5 就只係有少少雞肝,主要係點醬。