2024-07-18 5111 views
大圍小館係大圍積福街嘅一間人氣中菜館,早已聽聞佢哋嘅招牌菜「第一叉」叉燒勁出名,終於有機會親身嚟試吓。餐廳裝修古色古香,有一種懷舊嘅感覺,雖然地方唔大,但坐得幾舒服,服務人員態度親切,感覺好好。首先講下佢哋嘅招牌「第一叉」叉燒,其實一開始覺得有啲貴,但食落真係值回票價!叉燒每塊都好大塊,肥瘦比例剛好,肉質超腍滑,加上邊邊有焦脆嘅口感,真係令人一試難忘。即使係平時唔鍾意食肥叉燒嘅我都俾佢哋呢個叉燒徹底征服。另一道推薦菜式係「蒜香九肚魚」。九肚魚炸得好香脆,外層薄薄嘅炸粉唔會太厚,咬落去唔會覺得油膩,魚肉鮮嫩,配搭蒜香調味,真係一流。不過,因為油炸嘅關係,食多咗會有啲膩。總結嚟講,大圍小館無論係食物質素定環境都俾我留下好好嘅印象。價錢合理,份量足,難怪咁多人推介。下次一定會再嚟試其他菜式!