2022-11-30 1137 views
鳥世一,日本料理,廚師發板日式餐廳,餐廳位於中環一條隱世小街,食物質素非常高,今日好好彩朋友帶我去呢度食飯,我覺得食物同環境都好好所以諗住推介一下。地址係中環威靈頓街174至178號地下c舖,餐廳地方雖然唔大,但係感覺好有格調同埋坐得好舒適,u字型嘅設計,中間廚師會隔住塊玻璃製造食物,完全唔會有油煙味。串燒係用備長炭火製造,會帶有少少炭香。煙肉蘆筍卷,相片望落去顏色好好睇,熟咗嘅煙肉配露筍一齊完全冇油膩味,蘆筍味道清新口感爽脆。黑豚五花腩,五花腩油脂豐富,入口特別香口惹味,肉質多汁嫩滑,得一串真係唔夠喉,要再叫多次銀雪魚,魚皮燒到金黃色卜卜脆,魚肉仲係好香滑魚油慢慢滲出,做到外脆內熱。完全保留到銀鱈魚嘅鮮味。燒明太子,燒香咗嘅明太子帶有少少辣味,配上青瓜,入口感軟綿青瓜好爽脆,香辣得嚟又帶點清新,呢個配搭真係好好味,明太子本身好濃郁嘅鹹香味連埋青瓜一齊食可減淡呢個鹹味容易入口鳥世一沙律,日式沙律當然要配返隻流心蛋,沙律酸酸甜甜,食完特別開胃。網燒牛肉火喉控制得啱啱好,完全將牛肉嘅肉汁鎖住,大概燒到7成熟,加上有少少牛脂香味,入口牛肉味香濃油花豐富肉質仲要係好嫩滑,簡直有入口即溶嘅感覺,
鳥世一,

串燒係用備長炭火製造,會帶有少少炭香。
煙肉蘆筍卷,
黑豚五花腩

銀雪魚,魚皮燒到金黃色卜卜脆,

燒明太子,
燒香咗嘅明太子帶有少少辣味,配上青瓜,入口感軟綿
連埋青瓜一齊食可減淡呢個鹹味
容易入口

鳥世一沙律,日式沙律當然要配返隻流心蛋,
沙律酸酸甜甜,食完特別開胃。
網燒牛肉火喉控制得啱啱好,
完全將牛肉嘅肉汁鎖住,大概燒到7成熟,加上有少少牛脂香味,入口牛肉味香濃油花豐富肉質仲要係好嫩滑,簡直有入口即溶嘅感覺,每食一啖都覺得好幸福,
牛肉嘅邊位諗住少少肥膏
充滿着油脂嘅香味旁邊放有芥末只將同埋有子胡椒鹽醬,其實牛扒本身已經林左帶有酸酸甜甜嘅燒汁,唔需要醬汁都好好味
  • 銀鱈魚