2024-07-05
行過久違既深水埗, 無意中發現到依間泰國餐廳. 午餐時間黎都相當多人排隊輪侯, 可見都幾受街坊歡迎. 價格方面都深入民心. 一款主菜大約$56-80不等, 仲可以用優惠價加購指定泰式小食同飲品, 絕對係抵!唔怪得知咁多街坊光顧~黎得泰國餐廳, 緊係要食海南雞飯, 加$10可以轉雞髀, 咁緊係要加~另外再用優惠價加左一份泰式炸蝦餅同埋珍多冰. 出餐速度好快. 海南雞飯作為人氣之選緊係最快到🐔海南雞飯($58, +$10轉雞髀) : 海南雞髀雞皮色澤鮮明,睇到雞皮脂肪滿滿,雞肉好嫩好滑 ,肥瘦岩岩好. 最值得讚賞同意外既係個湯. 有大大舊冬瓜同雞腳, 可見非常足料. 飲落仲意外地有胡椒味,中和番雞既脂肪口感,變到冇咁油膩. 另外一樣比較特別既係個醬汁. 一般海南雞飯跟醬會分開3種: 薑蓉,豉油,辣椒. 但依度係會mix埋一切, 本身以為mix左辣椒會唔岩我依個唔太食到辣既人,但原來唔係辣, 仲好夾個雞tim🦐泰式炸蝦餅(跟餐加$15): 一份有2件, 同出面部分餐廳賣的蝦味略為不同, 比較大份同埋唔會炸到乾哂咁, 有蝦味同幾彈牙. 🥤珍多冰((跟餐加$8): 份量正常, 配料充足. 椰汁
出餐速度好快. 海南雞飯作為人氣之選緊係最快到
🥤珍多冰((跟餐加$8): 份量正常, 配料充足. 椰汁味好濃.