2022-11-20
呢間台式料理喺荃灣開第一間分店嘅時候已經有留意,最近見到佢哋狂開分店,相信應該係幾有人氣😋今日就特登同朋友約埋出嚟平平哋食台灣嘢,晚飯人均$100樓下係灣仔區真係唔算多選擇,呢一間感覺都唔錯,所以去到7:00外面已經要排隊😱今次到訪自己就嗌咗香酥雞排台式料理($62)雞排炸到外皮鹹香酥脆,但係又唔會好油膩好heavy,雞扒應該用五香粉同埋中藥香料醃過下,食落都幾香😛揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗 額外加配嘅小食台灣香腸 ($32) 配埋蒜片,係正宗嘅配搭🤪經典半筋半肉麵 ($82)湯底可以揀紅燒、麻辣或者辣番茄口味,自己覺得紅燒湯底比起出面嘅湯帶有中藥的甘醇,感覺有層次👍🏻加埋佢有四五舊勁大嚿嘅牛腩,同埋四五嚿索晒湯炆到好軟淋嘅牛筋,淨係份量已經贏咗🙌🏻麵底可以揀台灣陽春麵或者係台灣刀削麵,自己揀咗刀削麵,但可能因為影相影得太耐,所以浸咗湯有少少淋🫢同朋友都大讚呢到嘅蒟蒻球白桃烏龍 (+$12,因為佢有淡淡嘅白桃香🍑唔會好甜,加埋蒟蒻球有啲Q彈咬口,食台灣嘢嗌返杯嚟飲解渴一流🤤蜂蜜金桔檸檬 (+$14) 都附有大量蒟蒻球,不過略嫌唔夠酸,建議可以多啲青檸😆總括嚟講,店內裝
今次到訪自己就嗌咗香酥雞排台式料理($62)雞排炸到外皮鹹香酥脆,但係又唔會好油膩好heavy,雞扒應該用五香粉同埋中藥香料醃過下,食落都幾香😛 揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗 額外加配嘅小食台灣香腸 ($32) 配埋蒜片,係正宗嘅配搭🤪
經典半筋半肉麵 ($82)湯底可以揀紅燒、麻辣或者辣番茄口味,自己覺得紅燒湯底比起出面嘅湯帶有中藥的甘醇,感覺有層次👍🏻 加埋佢有四五舊勁大嚿嘅牛腩,同埋四五嚿索晒湯炆到好軟淋嘅牛筋,淨係份量已經贏咗🙌🏻麵底可以揀台灣陽春麵或者係台灣刀削麵,自己揀咗刀削麵,但可能因為影相影得太耐,所以浸咗湯有少少淋🫢
同朋友都大讚呢到嘅蒟蒻球白桃烏龍 (+$12,因為佢有淡淡嘅白桃香🍑唔會好甜,加埋蒟蒻球有啲Q彈咬口,食台灣嘢嗌返杯嚟飲解渴一流🤤 蜂蜜金桔檸檬 (+$14) 都附有大量蒟蒻球,不過略嫌唔夠酸,建議可以多啲青檸😆
總括嚟講,店內裝潢以木系為主,店員服務態度都唔錯,而且價錢唔貴,感覺性價比都OK🥰 雖然環境唔算好闊落,但係以呢個地段來講,想平平地食餐飯都可以過嚟一試🥳