2022-05-21
📍「Steak Bar」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌收工去到登龍街搵野食,食肉獸👦🏻話好掛住吉列牛,所以我哋就一於試吓呢間餐廳😎📷餐廳座位闊落,空間感十足,坐得好舒服🤗整體燈光比較暗,幾適合情侶約會🆙💕💕💕職員服務態度好好,而且上菜速度好快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰🍽2人餐💰HKD499/person 🍴Main: 吉列炸牛扒(包沙律、醃蘿蔔、白飯、飯素)✨推薦指數:7/10吉列牛都幾大份,睇得出炸粉唔算好厚,而且幾厚身,中間紅卜卜好靚🤩再係石上面煎個陣「喳喳」聲好治癒🤣記住燒一陣就好,因為佢本身都半熟架啦!🤗可能塊牛嘅厚薄程度唔係均一,薄啲個邊就有少少🤏🏻過熟,如果可以生返啲留俾我地燒熟佢會好啲😆😆😆呢份定食有齊沙律、醃蘿蔔、白飯,仲有飯素添,好飽肚‼️😋不過醃蘿蔔唔夠酸同凍,入味啲會好啲😇🍴Main: 香煎比目魚柳(包沙律、醃蘿蔔白飯、飯素)✨推薦指數:8/10首先賣相好靚🤩💯肥美嘅比目魚柳好大條,而且煎得岩岩好🤩食落外皮咸咸地,肉身好滑口,油脂感🆙魚身本身味道比較淡,需要點佢配嘅醬汁,或者海鹽,會好食好多😚佢嘅醬汁酸酸甜甜咁幾開胃😛🍴送: 石燒牛舌✨推薦指數:8/10雖然牛舌係送
今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌
🍽2人餐
💰HKD499/person
🍴Main: 吉列炸牛扒(包沙律、醃蘿蔔、白飯、飯素)
✨推薦指數:7/10
🍴Main: 香煎比目魚柳(包沙律、醃蘿蔔白飯、飯素)
✨推薦指數:8/10
首先賣相好靚🤩💯
肥美嘅比目魚柳好大條,而且煎得岩岩好🤩
食落外皮咸咸地,肉身好滑口,油脂感🆙
🍴送: 石燒牛舌
✨推薦指數:8/10
雖然牛舌係送嘅,但反而好有驚喜‼️
佢嘅牛舌係薄切,有5️⃣大塊🤩,食落完全唔韌,而且醃得好入味,唔洗點汁都好夠哂味🤤
🍴Side:黑松露薯條
✨推薦指數:6/10
薯條係粗身,面頭鋪上滿滿嘅黑松露醬,未食已經聞到好香嘅黑松露味😌作為side dish,佢都真係好大份🤣
唔知係咪影相影得太耐,食個陣已經變腍咗,如果係脆身就好啦🥹但配埋黑松露醬都係好食嘅😇可惜黑松露醬唔均勻,食到落中底層已經無,如果可以均勻啲,所有薯條都沾滿醬就正啦😆😆😆
🍴Side: 日式章魚小丸子
✨推薦指數:3/10
好少見到會有章魚小丸子做side dish😂
呢一份都有4️⃣粒,食落個粉太厚身,入面料唔多,而且醬比較少,有少少🤏🏻失望🫣
🍴Drinks:荔枝梳打
✨推薦指數:7/10
食啲熱辣辣嘅野梗係要配返啲凍冰冰嘅野飲❗️呢杯野夏天飲夠哂解渴,荔枝味重,亦唔會太甜😛
🍴Drinks:熱柚子蜜
✨推薦指數:5/10
熱飲就相對失色少少,柚子味好出但整體過甜🫣