2017-11-29 39 views
從來未去過一間以玩家DIY做主題嘅餐廳又好食又好玩,而且因為一路整,一路keep住有話題傾,一啲都唔會悶呀xd首先我哋叫咗個芥末章魚燒(小丸燒),即係普通會有嘅材料,另外有一碟芥末醬材料包括粉漿,八爪魚粒,酸薑粒同脆米個爐旁邊會有圖文並茂嘅指示教你點樣燒,所以都唔使擔心會fail而且當我哋一面疑惑咁嘅樣,店員都會主動走過嚟教我哋,佢話啲脆米有油,落咗嘅話啲粉漿冇咁易痴底先落油,粉漿倒滿圓形嘅模,落材料,然後再撩旁邊嘅蛋漿返入去然後就可以耐心等待佢啲粉漿熟,呢個步驟絕對唔可以太心急,因為佢嘅外型係依家會開始定,如果亂咁撩,整出嚟就會唔圓又唔靚整完出嚟粒粒都好靚,真正嘅外脆內軟出面好結實嘅,而入面係好軟綿綿,完全估唔到有咁大反差 ,一啲都唔似香港啲章魚燒,入面一舊舊粉團咁,甚至同係大阪食嘅質感好相似!叫咗個雜錦大板燒,椰菜底,有魷魚肉,八爪魚粒,蝦肉,豚肉片,甘筍絲,紫薑絲,脆米,中間仲有一隻蛋,所以好似一碗丼飯XD而且佢色彩好鮮明好靚,一望到已經增加唔少食慾呢個做法都好簡單,除咗豚肉片,其他材料撈暈哂倒落去就得如果想整靚啲就推佢啲邊邊,令佢變返個圓形等多陣之後就可以鋪上豚肉片,然後就可以
從來未去過一間以玩家DIY做主題嘅餐廳

材料包括粉漿,八爪魚粒,酸薑粒同脆米

先落油,粉漿倒滿圓形嘅模,落材料,然後再撩旁邊嘅蛋漿返入去

整完出嚟粒粒都好靚,真正嘅外脆內軟

而且佢色彩好鮮明好靚,一望到已經增加唔少食慾

呢個做法都好簡單,除咗豚肉片,其他材料撈暈哂倒落去就得
如果想整靚啲就推佢啲邊邊,令佢變返個圓形

等多陣之後就可以鋪上豚肉片,然後就可以用佢專屬嘅鏟反轉,總共反兩次就差唔多熟哂,可以淋上啲醬汁同木魚片

除咗海鮮之外,我同朋友都好鐘意食牛,所以叫咗個壽喜燒同埋燒牛肋肉

壽喜燒有小蠟燭係下面熱住,又有日本蛋漿可以點嚟食

甜甜嘅壽喜燒牛肉沾上蛋汁,好想大大啖吞落肚呀

醬汁牛肋肉好靚好嫩,薄薄一片放上烤爐,唔使一分鐘食得

肥瘦均勻,啲肉燒到個爐嘅坑紋,好靚