2022-07-24
天氣咁熱,今日下午去元朗搵返間餐廳坐下,食返個yummy lunch…今日想食泰國野,熱辣辣,食下泰國菜,過返個hot summer…呢間公車泰國餐廳…之前都黎食過,感覺唔錯,野食多元化,又抵食又好味,所以今日再黎食返個lunch..呢度有lunch menu,下午茶menu,仲有常餐或恆常散叫既menu…我們點了一個海南雞飯。呢個海南雞飯好好味,先講一講海南雞件好嫩滑,而且仲切得大大件,啖啖肉好好味,好正呀。沾埋個醬汁食,酸酸的仲為惹味,十分吸引好好味。另外個椰漿飯都超好味。啖啖椰香,香而不油,超惹味。而且份量仲好多,吃得飽飽,好抵食。另一款點了泰式炒金邊粉,誠意之作,入面有好多配料,豆腐乾、蝦米、花生、蔥等等,炒得好乾身好惹味,好正呀。個金邊粉仲有惹惹茄香,十分惹味香口,好正。除了主食外,仲點了一些小食,過下口癮。由於有選擇困難症,所以點了一份小食拼盤,雖然只是細既size…但份量都唔少,而且岩曬二人分享。入面有彈牙爽口既炸蝦餅、足料又煙煙韌韌既炸魚餅、脆卜卜又多餡料既炸春卷、啖啖肉雞肉串燒、大量既炸蝦片。全部小食都好好味、好吸引。另外仲點了兩隻香茅雞全翼,啖啖肉好好味,又香又濃汁
除了主食外,仲點了一些小食,過下口癮。
另外仲點了兩隻香茅雞全翼,啖啖肉好好味,又香又濃汁醬味,超級惹味,好欣賞呢串燒香茅雞全翼。
野飲方面,點了一杯凍檸茶同椰青。
椰青岩曬熱辣辣天氣黎飲,又解暑又清涼,爽。
仲有,家下幫襯個陣like左佢地社交平台..
仲有蝦片/椰汁糕送。我地揀左送椰汁糕,好正。椰汁同西米合二為一,滋味。