2024-01-29
落街搵野食,唔知食咩好嘅時候,就幾掛住間人潮洶湧嘅御和亭。今次終於有機會同三五知己去攞位,撈下呢間嘅好味到底有幾正!🤤首先,牛蒡質感幾得意,脆口酸甜,刺激下味蕾算係開場白。至於枝豆,第一份有啲過咸,唔過順嗲嘴,轉瞬間已經攞光光。第二份就岩岩好,清新自然,得閒唞兩粒都幾嘆。😌串燒環節,哥哥,燒雞髀係明星級別!肉質嫩得滑,每啖都飽滿咁彈牙;燒墨魚仔做得幾好,唔會硬梆梆,話晒加上青檸就幾有提味。而其他雞內臟系列我就pass咗,聽朋友講都幾正。👏講到丼飯🍚,米粒粒分明,魚生片片新鮮厚切,幾滿足。只係個玉子差少少,要甜啲先至上心頭。話說返,今晚嘅扛把子非壽喜燒和鰻魚炒飯莫屬!壽喜燒嘅湯底夠晒醇厚,牛肉滑溜,飲落去暖笠笠。而鰻魚炒飯嘅燒汁香味簡直霸晒口,鰻魚滑嫩,每粒飯珠都包裹住濃濃日式燒汁,不得了!至於豚肉炒烏冬,開始覺得平平無奇,但後來發現底部嘅醬汁,混合後整體味道得嚟又香又滑,烏冬呢,夠彈牙,略嫌豚肉平庸。總括嚟講,今次食飯體驗中上,好過中也算係滿意,和朋友一齊共度愉快嘅時光,呢個就係最正嘅啦!🥳