2013-04-15 263 views
已住在這區一段日子, 吃過的都是茶餐廳, 開始厭. 自前幾天因為冇心情吃了其中一間車仔面又覺得好一般, 今日又想試另一間比較有人氣的車仔面. 下午一時正, 店外已坐滿人. 食物獨孤一味, 只有車仔面.同老公要了兩碗四送一面. 除了豬腸是相同次之外其餘七個不同. 所以我可以試齊七個口味* 三送一面是最基本, $22* 每加一款菜$5, 外賣盒不需要$1* 剩送每款$6* 可樂加$5, 正常 油麵底車仔麵份量不多, 到下午茶時段開始餓. 油麵軟硬適中, 食材把油麵染上紅色, 感覺好怪. 湯底是清湯加辣汁, 但沒有辣味, 油麵也不入味. 豬腸> 大概有六粒大, 份量算多. 豬腸洗得乾淨有咬感, 沒有太大味(反而不好吃). 蘿白> 車仔面必點! 蘿白炆的時間短, 未熟透較硬. 也不入味~ 酸齋> 老公的愛將, 我就第一次點. 又出奇好味, 酸酸甜甜, 令車仔麵加分. 豬手> 在點菜時聽到熟客說不錯而點. 不夠味道, 只有顏色. 也沒有特別之處. 豬扒> 約有大半塊, 選食物中最划算的食材. 醃了咖哩味. 豬扒也打鬆了. 豬肚> 5~6小片,

* 三送一面是最基本, $22
* 每加一款菜$5, 外賣盒不需要$1
* 剩送每款$6
* 可樂加$5, 正常

油麵底車仔麵
豬肚> 5~6小片, 炆得好淋好入味, 暫時是七種食材中最好味.
豬頸肉> 極之搵笨! 味道尚可接受, 應該用了炭燒, 只是用$5買三片很不值.

整體上都唔入味, 但選擇多, 人流旺以為真係好特別, 點知....

附近車仔麵檔太少, 如有天很想吃, 都會再吃~
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$27 (Lunch)