2021-09-16
本來無諗住寫食評,只係想專心同朋友食餐飯,所以冇咩影相。但真係太唔滿意呢間餐廳,希望大家唔好中大伏。湯底得兩種,一係麻辣鍋,一係酸菜白肉鍋,亦都可以揀鴛鴦鍋。朋友唔食得辣,所以我地點左酸菜鍋。酸菜鍋有都幾多嘅豬肉片,少到唔多睇到嘅粉條同埋好多嘅酸菜。啲酸菜唔係譚仔個種甜甜嘅,佢係似白菜切絲浸白醋咁,好單一嘅酸味。店員話麻辣鍋可以任添鴨血,酸菜白肉鍋則可以任添酸菜。不停會有人問要唔要加酸菜嘅,服務係幾好嘅。我地點左啲蔬菜盤🥬咩都有啲嘅,有啲菜同菇咁,一百蚊一盤仔咁😇一條貴價菜都無,都係生菜個啲。點左個菊花露,幾好飲嘅,好冰涼,少少甜咁,50/60蚊一大jar。後來仲試左個烏梅汁,味道係同酸梅汁唔同架喎,濃味啲咁,幾好飲,但個湯已經好酸,飲埋呢個就真係好酸好酸。我地都叫左好多盤肉,有黑豚肩胛肉,有封門柳,牛小排。但啲肉好碎濕濕,夾起嚟已經一片斷開兩段,滾左幾秒似係食剩嘅嘢咁🥲🥲🥲🥲一盤成兩舊幾水⋯啲肉食落碎到無味,我寧願食酒樓肥牛。我地仲叫左雞件同魚,無咩特別正常發揮。鼎王火鍋嘅醬料選擇十分少,佢建議酸菜白肉鍋點腐乳醬,麻辣鍋呢就點另一個醬(朋友拎比我,我唔知叫咩名,但食落就鎮江香醋)。配
鼎王火鍋嘅醬料選擇十分少,佢建議酸菜白肉鍋點腐乳醬,麻辣鍋呢就點另一個醬(朋友拎比我,我唔知叫咩名,但食落就鎮江香醋)。配料剩係得蔥同芫荽,連基本野蒜頭同辣椒都冇呀☹️☹️☹️☹️佢嘅腐乳醬我唔識欣賞啦,點乜嘢肉陣味都變咗腐乳味。點醋仲衰已經好酸㗎啦。想要啲辣椒蒜頭拯救下個味都冇。
個鍋一路食一路剩係得酸味,勁開胃,但無主菜落肚咁,真係好失望囉。鼎王比我嘅感覺係價錢好高,服務好好,環境好靚,但食物質素就完全嘅唔值得。食完呢餐我真係嬲到同朋友講食M記都好過食呢間。