2010-03-19
有幸去試菜,已經好開心,估不到當晚極為有食神~清宮明火雞煲翅 雞湯好濃郁,好夠火喉,但一點都唔油,好多翅呀~飲完唔會口乾,相信足料…食埋煲湯的雞,都算滑…係會再食的菜式XO醬碧綠炒雙蚌 相比起其他菜式,我覺得一般,蚌都幾爽口,口味偏淡 (我個人偏愛xo醬的關係)北方菓木烤紐西蘭羊鞍 的確好香,食落個汁都幾好(我鍾意黑椒),有食友反映話熟左少少,對我就剛剛好,都幾腍。據經理講,紐西蘭羊鞍冇咩羶味ga~ 怕羶味的朋友,呢道菜應該冇問題古法扣五頭鮑 好幸運地,我被抽中食南非特級鮑,其他食友亦都升級左食三頭鮑。我冇食到三頭鮑,無從比較,但我食落味道就好濃郁,煮得好入味,好煙韌同甜,食完口腔都仍留香,茨汁好濃味但唔會過鹹。配上食店特製的果汁,食之前清一清口腔,食既時候更食到個茨汁的味。我自己好鍾意佢既果汁,酸酸甜甜。係個人覺得最好味既菜式。頭抽生煎海花竹蝦 經理話蝦殼都食得,我都試左少少,個汁好好味,唔知係咪淨係頭抽?蝦肉唔「梅」,食得出係新鮮,不過略賺熟左d福祿臨門沙巴老虎斑 魚都算滑,幾鮮甜,個豉油剛剛好,用黎吊味好正,我鍾意食魚,覺得幾好味~黃金脆皮文昌雞 雞好滑,亦都好夠味,不過我唔食
黃金脆皮文昌雞 雞好滑,亦都好夠味,不過我唔食雞皮既,唔知脆唔脆
金柱鮮竹泡翡翠 清清地都唔錯,菜亦唔會太腍身,剛剛好
龍蝦崧西施泡飯 上枱時倒左d脆米落去,增加口感,個效果都幾吸引。呢個係好多食友讚好的菜式,亦係個人第二至愛。龍蝦湯好鮮甜,飲得出真材實料。係一定會再食既菜式。
甜品
其實今次試菜最吸引我的反而係甜品,仲有4款咁多~
3.6牛乳香芒布甸 4款之中最愛。雖然我唔特別喜愛芒果,但呢個布甸真係幾好食,芒果夠甜,牛奶亦滑,加埋平衡番(我比較怕好重芒果味既),唔需要落花奶已經好正(佢有提供花奶)
宮廷桂花糕 甚為喜愛桂花糕的我覺得比較失色,因為加了兩層椰汁,椰汁味濃,有點蓋過了桂花的清香。經理聽了之後即表示會改良,希望下次去會食到更好味的。
椰汁燕窩壽桃包 呢個都好正,賣相都好靚,係流心架~ 椰汁好滑,清清地唔會太甜,包亦很軟熟,我第二至愛的甜品。
生磨蛋白杏仁茶 極愛杏仁的我覺得杏仁味清淡(係無添加的原因?),飲得出係磨唔係用粉開的,但又好滑,證明磨得好幼細,多謝其他食客相贈多一碗俾我食。
好滿足的一餐~ 爆哂quota,明天要努力做運動~
詳盡version: http://hk.myblog.yahoo.com/holmes-man