2016-03-17
人生總有好多個第一次既 ﹗第一次坐街邊臉壁思過位,高朋滿座又唔想等,迫上涼山啦,坐咪坐囉 ﹗最初侍應哥哥叫我坐吧枱,但我怕唔夠位放野食喎,佢一口答應續樣出比我,既然您咁講,我既第一次就比您啦,第一次係串燒妹坐街邊 ﹗金錢肚重慶酸辣粉大辣少酸走蔥走芫茜走花生,最低銷費 $26 蚊,重慶粉 $21 加個金錢肚 $8 蚊夠晒數。其實真係唔洗咪多湯呢,大海撈針好痛苦。金錢肚大路滿意啦,微爽無話腍劈劈,都食到少少滷水味道。淨得一款餸搞到碗粉無咩睇頭添,只有少少肉鬆同榨菜乍。經驗所得大辣會落醋太勁,酸度太強搞到唔夠麻唔夠辣,所以以後都要少酸喇。湯底熱燙燙出晒煙到場,淺嚐幾口,係依隻味喇 ﹗即刻連湯帶粉掃入口,大量麻辣湯夠晒刺激,辣味夠出夠霸道,緊隨著麻痺既感覺,好 high 好正呢 ﹗紅薯粉嚥韌滑溜又極富彈性,完全麻辣味道係天生一對 ﹗暴走地一啖接一啖,大啖大啖地灌進肚裡去,完全消滅,暖笠笠,好爽啊 ﹗勁好味 ﹗食緊既時候都未有 feeling,食到中段藥力先慢慢發作,緩緩從胃裡靜悄悄運行全身,再直擊大腦 ﹗辣到頭髮都飊汗,洗完頭一樣,汗珠一串串,出身汗舒服晒 ﹗已經食完碗開心酸辣粉喇,不過我既串
勁好味 ﹗食緊既時候都未有 feeling,食到中段藥力先慢慢發作,緩緩從胃裡靜悄悄運行全身,再直擊大腦 ﹗辣到頭髮都飊汗,洗完頭一樣,汗珠一串串,出身汗舒服晒 ﹗已經食完碗開心酸辣粉喇,不過我既串燒都仲未到啊 ﹗侍應哥哥真係等我食完碗粉先開始出串燒比我?麻煩您喇。
燒原條黃魚中辣,首次試串燒妹燒魚,今日好想食魚,特別期待呢 ﹗黃花魚非常之好味 ﹗皮脆肉嫩,先將魚煎封,避免水份流失,所有汁液鎖係裡面再慢慢燒熟。一夾開魚肚,白煙輕輕飄上,索一索舒筋活骼,香噴噴烤鮮魚氣味 ﹗白色魚肉立立令,肉汁豐富、質感幼滑,跟香脆魚皮一齊食更加可口 ﹗我真係食到骨都要損埋先心熄呢 ﹗
燒虎蝦中辣,虎蝦身材夠標準,全部調味都落係蝦殼表面,我習慣唔落手剝殼,只用牙慢慢咬開,所以覺得表層好咸啊 ﹗蝦肉甜美爽彈,滑溜溜又濕潤,無燒過龍乾爭爭,高質無投訴。
燒牛仔骨中辣,都無要求燒幾多成喇,因為係薄切,都 standard 地燒 7 成啦。濃縮既牛肉味道,軟腍帶趙頭,夾雜住香蔥、孜然粉、辣椒粉既惹味,肉汁讓全部調味料融為一體,滲入每個細胞之間,美味要添食 ﹗
燒生蠔中辣,全場焦點 ﹗雖然見 openrice 有食客彈到一文不值,但我覺得除左大扇貝外,第 2 最正就係燒生蠔啊 ﹗新鮮度不容置疑,一索便知龍與鳳,鮮蠔味撲面而來 ﹗大量蒜蓉非常香口,用肥美嫩滑生蠔拓住整粒燙熱辣啪入口,好熱好熱 ﹗眼水都飊埋,但超級好味道 ﹗一趙爆汁,生蠔味道兇湧澎湃,creamy 又水潤,邊有可能唔好食呢 ?今餐樣樣都好好味,好滿足 ﹗美味,多謝百七蚊,都多謝串燒妹 ﹗