正所謂人衰行路真係打倒褪,爸爸媽媽結婚週年紀念晚餐就咁敗咗響我手上喇唉~原先喺openrice見到喱間啲review都幾好,嘢食又幾特別,打去book位時個staff又好殷勤咁,都滿心期待去食嘅。Menu上唔算多嘢揀,所以我都expect啲dish都係佢撚手嘅咁。去到間餐廳,見佢冇擺我位,當時我不以為意,諗住一陣就會有,費事咁小事都chur人啦,吖點知成餐飯食到最尾,位都冇擺俾我,有一刻諗我係咪已經死鬼咗所以佢睇我唔到👻我去到之時已經上晒菜,由於9點鐘last order所以我拿拿淋嗌定埋甜品,跟住就開始食啦~一望,嘢食果然係好「家鄉」咁款,賣相嚟講係冇咩賣相嘅,所以有啲我係相都冇影,相機都唔係幾開胃冇話想食先。唯一有影嘅主菜之一,薑蔥三文魚,味道有啲咸,賣相就有目共睹啦,肉質就拍得住我阿爸甚至我阿嫲嘅。其實仲叫咗個東坡牛肋骨($148),賣相真係麻麻但食落反而可接受嘅。跟住喱個係我都有少少期待嘅梅菜肉餅糖心蛋都係偏咸,由外到內左至右都係堅咸,唔係好食到梅菜味。好啦,當我一心以為前菜主食都唔太好,可以甜品先係撚手嘢之際,我都只能夠話自己太傻太天真。貴為伏食戰隊隊長嘅我,不知那來嘅勇氣竟

薑蔥三文魚

跟住喱個係我都有少少期待嘅梅菜肉餅糖心蛋
梅菜肉餅糖心蛋
都係偏咸,由外到內左至右都係堅咸,唔係好食到梅菜味。

好啦,當我一心以為前菜主食都唔太好,可以甜品先係撚手嘢之際,我都只能夠話自己太傻太天真。貴為伏食戰隊隊長嘅我,不知那來嘅勇氣竟然仲一口氣嗌咗4款。
甜品嘅過程,實在太驚嚇,個中複雜嘅心情都未必能夠一一為大家娓娓道來,我長話點說啦吓:

1. 益力多芭菲—Pre-made甜品其實冇太大問題嘅,但係如果要用粟米片之類脆脆嘢就好心臨上前先放啦大佬

2. 鴛鴦奶凍—喱個真係重頭戲,一啖食落去,酸酸哋仲要好似食到有汽咁😱我完全唔知食緊啲咩,好明顯奶凍酸嘅,個咖啡底有汽,爸爸話係bacteria fermentation ☠️ 知感覺而家諗返都好驚嚇。雖然內心係好驚恐,但我仍然好冷咁嗌咗個staff過嚟同佢講壞咗,佢個樣半信半疑,但都幫我cancel咗,後尾可以聽到我仲有幾句微言,就拎咗個唔知咩奶醬多雪糕話請我哋食。點知,真係一味還有一味伏。完全食唔到係咩味,總之就好鬼怪,佢仲要highlight喱個甜品「啲客好鍾意架」咁話喎🙄

3. 西餅—喱個係一個阿華田加好立克嘅唔知乜,食落去好甜,個texture先係重點,好有童年味道,因為似足細個好鍾意玩嘅泥膠。

4. 最後個西多—味道都係好一般咁。

回想返成餐飯,我淨係諗起嗰啖酸鴛鴦😖

2016-11-04