2011-04-10 28 views
又想食壽司又怕日本野幅射,所以去左明將食(安全至上)第一碟海哲壽司,完全地同香港既不同.如橡筋般既海哲,有一股辛酸既味道,無錯,我感受到壽司師傅整壽司既辛勞,我知道,師傅既汗酸已同壽司醋緊緊地包含,化身為難入口的苦痛;我食既,並非壽司,係師傅既故事。第二碟既吞拿魚壽司,勾起兒時母親為我做既愛心三文治;過多既沙律醬令我滿口都係那孩堤時既感覺,我食既,係童年回憶。第三碟既係蝦壽司,晶瑩既蝦肉配上鮮紅既魚春及不規則的紫菜,滑入口中,候嚨既深處,撩起我寂寞的感覺;尤如初戀,外表平凡,入口苦澀。魚腥味迷戀我的口腔,更令我感覺到大海的味道。食既,係發生係大海的初戀故事。食到此刻,一位店員攞着多盆食物向我說話,或者我太深入自己既世界,我完全聽不清店員既訴說,只是聽到濛龍既聲音。付出45蚊用味蕾聽三個故事,我離開左明將,懷著沉重既步伐番到家中。當壽司師傅既歷史,童年回憶,大海初戀被混作一起,會變成咩?係一碟碟既嘔心。係依個時候,我既心情,就只有“今天終於知道錯”依首歌可以表達。我覺得,食明將係一種男人既浪漫。當一個朋友肯同你食明將,你要知道,佢係陪你玩命。我甚至,懷疑明將個十二個好評根本係打手比既。但
又想食壽司又怕日本野幅射,所以去左明將食(安全至上)
壽司師傅既歷史,童年回憶,大海初戀被混作一起,會變成咩?
係一碟碟既嘔心。
我覺得,食明將係一種男人既浪漫。
當一個朋友肯同你食明將,你要知道,佢係陪你玩命。
我甚至,懷疑明將個十二個好評根本係打手比既。
但係,人生在世,係一定要試一次依種浪漫。
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)