2010-01-06
平安夜相約幾名友人出黎食飯, 本身諗住去坤記食煲仔, 打左幾日電話去都冇人聽, walkin 又話冇book位既話唔駛食. 真係講晒最後失望而回之濟, 行行下諗緊食咩既時候就見到陳勤記, 雖然係潮式鋪頭, 冇乜聖誔熱鬧氣氛, 但不竟都係一間想試好耐既出名店, 咁就即刻標左去.望下入面, 竟然冇人, 可能6點太早吧.入去坐左陣, 叫野食, 其實個menu 都冇咩選擇, 主要都係鹵水, 碟頭, 粥麵, 幾味小菜同炒菜.好彩我地只有4人唔會叫太多. 如果唔係叫黎叫去都係鹵水鹵水鵝片拼大腸$60, 鵝片o係menu 入面係標價貴d, 我諗應該係冇骨.鵝片... 層皮有d 似鴨肉咁厚. d 肉又冇乜味, 都分唔出係咩肉.大腸就夠晒入味下面墊左d豆付同鵝肉, 有點似被騙既感覺. 鵝片明明係貴d 但下面有比d 鵝肉我咁.豆付唔夠滑, 索耐d 汁會好食d蠔仔粥要仲小窩$45. 原來係一個湯碗左右咁大. 以膠碗盛裝.蠔仔大大粒好漲, 個湯本身已有少許胡淑, 湯落唔錯. 如果加多d 芫茜會好食好多沙茶汁芥蘭炒牛肉$45. 見到佢哩味貼o係牆度所以叫. 沙茶汁有點濃同偏鹹. 芥蘭好爽, 牛肉好韌多筋.蠔餅$
望下入面, 竟然冇人, 可能6點太早吧.
好彩我地只有4人唔會叫太多. 如果唔係叫黎叫去都係鹵水
大腸就夠晒入味
豆付唔夠滑, 索耐d 汁會好食d
蠔餅$45, 估唔到咁細塊. 成塊大多係用蛋漿, 好多蛋香味. 蠔仔有點係變成一pat 漿咁, 食落口好似食啫喱咁, 但就有好香既蠔味.
食到最後個蠔餅底都唔係出晒油林晒, 好好了.
4人食埋單每人都要$55. 中等啦. 食完都未至於太飽. 但總叫今晚完成左自己一個既心願, 試過便算了