2019-05-01
今晚到我帶7哥食好西 😋 銅鑼灣美食林立,每次開openrice 都花多眼亂,心思思唔知食咩好,但銅鑼灣星期五六日晚唔訂位分分冇飯食(經驗之談)🙈 所以近年都主打有得訂位嘅餐廳-今晚想食台灣野,就揀左尼間獲得多個😋😋😋嘅「古早味台灣原味」,圖為餐廳環境,幾特別由於我同7哥都唔太肚餓,所以決定今晚小食為主+1個主食!🥳-1. 五味雞有5隻醬料,由左至右,分別係麻辣、甜酸、芥末、薑醋、辣油(如果有錯,歡迎糾正)。-尼味餸一上枱就好吸睛,即刻拎支筷子係每隻醬料點點試試。但其實⋯⋯點果少少又試到啲咩,當左自己係金舌頭咩👅😋尼個時候,真係要讚下店員!當我膽粗粗問係咩醬打咩醬(雖然大多都估到,但有一兩味真係估佢唔到),姐姐好熱心咁介紹因爲係小食,份量係一隻雞脾,所以為左試哂咁多隻醬,我夾起一件雞每啖點少少試勻之後先狂點😋 薑醋醬最為特別,甜甜地又有少少薑碎。而麻辣醬後勁真係勁🥵,唔食得辣嘅朋友要注意。言歸返隻雞,雞肉厚實,同一般嫩雞完全唔同口感,我估正正就係啲呀媽成日講嘅「肉實先係靚雞」2.台灣刈包兩塊煙韌嘅刈包,包住一塊厚切腩肉、芫荽、花生粒,不錯不錯。3. 花枝蝦餅刈包嘩,尼個刈包強烈推介!蝦
由於我同7哥都唔太肚餓,所以決定今晚小食為主+1個主食!🥳
1. 五味雞
五味雞
薑醋醬最為特別,甜甜地又有少少薑碎。
而麻辣醬後勁真係勁🥵,唔食得辣嘅朋友要注意。
2.台灣刈包
兩塊煙韌嘅刈包,包住一塊厚切腩肉、芫荽、花生粒,不錯不錯。
台灣刈包
3. 花枝蝦餅刈包
嘩,尼個刈包強烈推介!
蝦肉大大粒,花枝蝦餅面炸得脆,上左碟一陣都仲熱辣辣!配上沙律醬同酸菜🤤 嗚呀,好對我的胃喔
花枝蝦餅刈包
題外話:落單果時店員好細心咁問洗唔洗同我切開兩個刈包 😍 好細心喔
4. 鹽酥雞軟骨
就咁睇以為份量唔多,但原來食落都每人十幾粒😏抵食
炸到外脆內嫩,咬口好正!配上五味雞嘅醬,變化什多 🥴
鹽酥雞軟骨
5. 滷肉飯
最後到飯食,滷肉飯採用新鮮腩肉條,正呀
滷肉飯
最後俾個tips大家:尼棟大廈食肆多,排隊等𨋢都幾麻煩,大家可以試下往右邊入口搭𨋢上 (不過出嘅時候可能係餐廳出餐位🤣)