2023-04-19
心裡有素位於旺角的全素食自助餐, 由於星期一至日價錢只是下午茶時段的$58至晚飯黃金時段的$138, 仲要免加一, 飲餐茶嘅價錢就可以任飲任食素菜 60-90分鐘, 怪不得今晚平日18:00 未夠入座都多客人了。炸物 : 秋葵天婦羅好食, 茄子、南瓜也不錯。冷盤 /沙律: 沙律bar竟然有新鮮牛油果供應, 配粟米粒及粉紅番石榴淋上芝麻沙律醬, 牛油果香滑, 粉紅番石榴又香又甜又多汁, 喜出望外的美味。另凍醬油豆腐都OK, 有豆味得黎又有質感。流心蛋 /素碗仔翅: 不定時推出的食品, 金黃流心蛋黃夠香軟, 配上鹹鹹甜甜的豉油鹵水汁熱食 : 許多炒素菜, 食完一盤會換款, 今日的蘿蔔很甜, 冇渣, 萵筍片脆口, 花生芽條條手指尾咁粗, 爽爽甜甜幾特別, 蓮藕爽口, 仲有香口豆豉苦瓜、素肉爆炒豆角等。粥粉麵飯 : 呢啲飽肚食物, 食自助餐通常我都唔會食, 只係見佢塊厚厚的河粉炒得幾靚, 食咗幾條豉油王炒河粉, 夠火喉, 爽彈煙韌, 仲有豉香。飲品 : 最特別係15年陳皮水, 入口好香陳皮味, 完全冇落糖, 甘甘苦苦, 陳皮有理氣調中、化燥濕及化痰功效, 無糖, 是今晚很正氣的飲料, 至於那個
炸物 : 秋葵天婦羅好食, 茄子、南瓜也不錯。
飲品 : 最特別係15年陳皮水, 入口好香陳皮味, 完全冇落糖, 甘甘苦苦, 陳皮有理氣調中、化燥濕及化痰功效, 無糖, 是今晚很正氣的飲料, 至於那個黑糖山楂茶味道就較淡。
甜品 : 炸腰果外層糖衣脆卜卜的, 合桃又香又脆, 甜甜地, 食不停的甜品小食。
不用90分鐘, non-stop 咁食, 唔洗60分鐘己飽到不行了, 最後飲多杯熱陳皮水理吓氣便走人。