2018-09-30 546 views
表姨調左新公司,正當喺附近等緊佢放工又諗緊食咩好時,發現呢間味苑食小菜嘅餐廳,推出嘅小菜幾抵食,所以就入左黎食飯。12款小菜一律$88,我地叫左豆豉南瓜排骨煲,椒鹽海苔花枝仁,德國脆皮鹹豬手同士多啤梨骨。我地諗住個份量唔會太多,所以叫多個左福建炒飯,點知碟碟都大大碟,食到好飽。環境唔錯,好乾淨同光猛,有卡位亦有大圓枱,一行十零人坐落去都冇問題。傳統精緻餐具,公雞碗,豬見過都唔suprise,但見到公雞調味架,就覺得好可愛喇。一打開排骨煲個蓋就香噴噴,肚子都打晒鼓。排骨先煎後煮,排骨夠軟,南瓜又唔會太爛,色、香、味十足。而且表皮焦香,好香豆豉味,再用醬汁同南瓜一齊煮,吸收左南瓜嘅清甜,相當美味。魷魚好新鮮,粉漿夠薄,食落外脆,內裏嘅魷魚煙韌有咬口,火喉控制得宜,鑊氣十足。配左海苔粉,好香紫菜味,好似食緊shake shake薯條咁嘅味。豬手外層做到又脆又煙韌,而豬手的肉質嫩滑 ,味道唔會鹹,好怕d豬手好鹹,但呢度味道非常好。配上芥末醬,唔會辣但好香芥末味,將豬手嘅肥膩度減低。士多啤梨骨,個朵士多啤梨花非常搶眼,欣賞廚師連食物賣相都注重埋。味道一d 都唔酸,係士多啤梨漿嘅香甜味,甜甜地又唔

豆豉南瓜排骨煲

德國脆皮鹹豬手

士多啤梨骨,個朵士多啤梨花非常搶眼,欣賞廚師連食物賣相都注重埋。味道一d 都唔酸,係士多啤梨漿嘅香甜味,甜甜地又唔會搶走排骨嘅肉香,味道夾到啱啱好。而個骨嘅肉質嫰滑,非常諗,好味道。

士多啤梨骨

炒飯材料豐富, 有冬菇、菜粒、瑤柱絲、雞肉粒、紅蘿蔔粒、蝦仁等,芡汁唔太濕,比較杰身,味道好香冬菇味,味濃但唔鹹。飯炒得唔錯,飯粒分明,同汁比例啱啱好,三個人可以每人分到2碗滿滿的。

福建炒飯

雖然荃灣區有好多好野食,但有時去下中菜餐廳食飯又會發現有驚喜🤗
豆豉南瓜排骨煲