2021-10-26 93 views
行經深水埗西九龍中心,見到閏•家廣告,平時去開北角分店,今次試下呢間先。一上到3樓就俾粉紅色牆吸引咗,好易揾到餐廳!平日晚上7:00都幾滿,等外賣的人都唔少~深水埗分店裝修比較cafe 風格,主要用粉紅色營造warm 感覺,牆上仲有個「見字飲湯」燈😂Menu 2間分店一樣,除咗我最愛的肉餅豬扒飯,今次決定食其他。🌟香煎蓮藕餅豬扒飯 $50🍛蓮藕餅比較厚同圓,就甘睇有啲似豬柳😂🍛蓮藕餅外表煎得香脆,但食落唔會覺得油🍛蓮藕同肉的比例剛好,每啖都食到爽口的蓮藕🍛豬扒用特製醬料醃過,有種香甜味,送飯一流🌟秘製咖喱魚柳飯 $48🍛咖喱飯系列可以自選辣度,有無辣至勁辣🍛咖哩用咗唔同咖喱加椰漿同花奶製成,咖哩椰香味濃郁,加埋小辣,好惹味!送飯一流!🍛炸魚柳份量好多,塊塊都好大舊🌟蟲草花百合無花果煲豬展湯 (隨飯附送)🥣基本上每個飯都會附送老火湯(小)🥣每個碗都見到有唔少配料,真係真材實料嫁🥣最鍾意飲佢哋個湯,真係冇味精,岩晒我呢啲平時想煲湯但係冇時間嘅人🌟涼拌海蜇手撕雞 $38🐔見推介必食所以試吓🐔估唔到咁大碟,份量好多🐔而且所有食材:雞絲,海蜇都均勻沾上芝麻醬,每一啖都食到醬汁🌟蠔油菜心 (套餐加

🌟香煎蓮藕餅豬扒飯 $50
🍛蓮藕餅比較厚同圓,就甘睇有啲似豬柳😂
🍛蓮藕餅外表煎得香脆,但食落唔會覺得油
🍛蓮藕同肉的比例剛好,每啖都食到爽口的蓮藕
🍛豬扒用特製醬料醃過,有種香甜味,送飯一流

🌟秘製咖喱魚柳飯 $48
🍛咖喱飯系列可以自選辣度,有無辣至勁辣
🍛炸魚柳份量好多,塊塊都好大舊

🌟蟲草花百合無花果煲豬展湯 (隨飯附送)
🥣基本上每個飯都會附送老火湯(小)
🥣每個碗都見到有唔少配料,真係真材實料嫁

🌟涼拌海蜇手撕雞 $38
🐔見推介必食所以試吓
🐔估唔到咁大碟,份量好多

🌟蠔油菜心 (套餐加配$12)
🥬菜心都新嫩,食落冇渣
🥬切開一半方便食用

總結:性價比高的餐廳,冇味精,食物又好味。職員服務態度友善,亦都好好禮貌。因為都好多人光顧,有啲食物好快就會賣晒,希望下次可以食到紫薯麵啦
Type of Meal
Dinner