尋日同男朋友去左旺角熟食中心食飯,今次又揀左食金萊,金萊有一些特價粉麵飯,我今次揀左食星洲炒米配奶茶,因此我想飲埋湯,所以男朋友就幫我加左個炖湯,今次個炖湯係花旗蔘雞湯。不過今次食金萊,我就有少少失望啦,因為煮唔到平時一貫的水準。一上碟,明顯啲色比平時淺色,有一半係比較淡味,但係有另一半則比較鹹,唔知係咪兜得比較唔匀循啦,而且今次的火喉明顯欠奉,比起平時的鑊氣爭左少少,唔知係咪廚房轉左人。奶茶就無平時咁好飲,因為今次的茶味無咁香濃,無左茶香,唔通今日平時店面個個茶水叔叔無返,因為係男友買,所以我唔知係咪。炖湯方面反而有驚喜,第一,蔘味都幾重,二來都飲到雞的鮮味,都真係幾鮮甜,而且保溫做得好好,我夠熱,我真情比佢燙到嘴,所以炖湯真係算高質。