2022-08-18
「幸福鳥」尖沙咀都有一間好出名,最近就喺太古開咗間全新分店,室內設計原來係明治時代開始的日本文化重鎮京都深度構想(Kyoto Second Look),失敬失勁!線條,形狀同埋觸感都好似京都咁嘅舒適感覺。唔怪得知似之前去旅行啦!呢間餐廳以海鮮為主題,不過我哋今日就比較食得多肉類。無論係同三五知己,定係放工抑或一家人,Feel到個格局同埋感覺都好合適。餐前小食好惹味!燒雞泡魚干 $68有充足水份,鹹香十足,唔會太dry,同樣有醬汁可以點,更多層次。刺身拼盤 $318 裏面有幾款好新鮮嘅刺身包括三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,油甘魚。款款都好新鮮,食得出嘅鮮味,而且厚薄均勻。極上牛舌 $88 見到佢好厚身,咬落去表面乾身,裏面充滿水份及非常爽口軟嫩,味道特別。幸福鳥免治軟骨雞肉 $68(2食)一款就普通嘅燒,另外一款就有埋蛋黃及醬汁,兩款食法,口感香脆同樣好食。幸福燒雞 $188 睇落有少少似中式嘅計,但係呢一種方式冇中式咁鹹,而且質感能夠更加保持嫩滑。汁燒原條九州槍魷魚 $158真係好完整,而且個汁唔會好鹹,食極都覺得好清新。口感彈牙而且有水份,唔會乾硬。沖繩菠蘿 $38 外皮整得乾身,裏面
呢間餐廳以海鮮為主題,不過我哋今日就比較食得多肉類。
無論係同三五知己,定係放工抑或一家人,Feel到個格局同埋感覺都好合適。 餐前小食好惹味!
幸福鳥免治軟骨雞肉 $68(2食)
汁燒原條九州槍魷魚 $158
沖繩菠蘿 $38 外皮整得乾身,裏面保持水份,味道鮮甜。
豆腐 $38 上面有啲木魚,提升口感,而且個汁都鹹香豆腐口感軟嫩,幾樣嘢加埋好match!
牛肉壽喜燒鍋 $188 裏面嘅牛肉脂肪分布不錯,建議可以盡快食晒啲牛肉先,啲菜可以慢慢食,壽喜燒湯底香甜,加上蛋黃及蛋白攪拌後放湯,令味道更提升。