2024-01-28
因為家人住東涌,以往聚會經常會去吃,加上個人好喜歡呢間酒店樓底高,座位寬敞,有落地大玻璃,光猛令人感到寫意。自從疫情後好耐冇食呢間,曾經打電話去book,卻未開,便擱置了,家人反而吃過一次,話少很多嘢食,直至最近約屋企人食飯,又諗起呢度。臨食前去咗open rice睇食評,知道有七折,打去book,原來walkin都有七折!12點開始接受入座,我哋安排坐門口附近張枱,方便出入,好啊!燒味檔冇咗!炒意粉都冇咗,仔仔非常失望,因為佢好鍾意食意粉!行咗一圈,佢哋返嚟話冇雪糕!甜品少,唔通夜晚先有?以前都有㗎!咖啡機有3部,但只有一款咖啡飲!沙律有好幾隻,龍蝦配羊奶芝士沙律、松露芥末牛肚沙律,牛舌沙律配芝麻醬!最愛呢度啲沙律!泰式辣牛肉壽司,新嘢未見過,試吓,點知啲牛肉唔得好鞋,壽司飯又唔得,濕粒粒又黐粒粒!龍蝦羊奶芝士沙律、松露芥末牛肚沙律,牛舌沙律配芝麻醬好正,最愛呢度啲沙律啲料好新鮮,就算小龍蝦啲肉都靚!三隻我都好鍾意! 意大利雜菜湯,味道一般啦,老媽子見我攞,佢又攞,話啲湯渣好食,但係佢不嬲都唔鍾意酸嘅蕃茄湯?後尾攞中湯,佢就鍾意有粉葛。攞海鮮,老媽子話青口、螺,同埋蝦好食,隻蟹細隻又
沙律有好幾隻,龍蝦配羊奶芝士沙律、松露芥末牛肚沙律,牛舌沙律配芝麻醬!最愛呢度啲沙律!泰式辣牛肉壽司,新嘢未見過,試吓,點知啲牛肉唔得好鞋,壽司飯又唔得,濕粒粒又黐粒粒! 龍蝦羊奶芝士沙律、松露芥末牛肚沙律,牛舌沙律配芝麻醬好正,最愛呢度啲沙律啲料好新鮮,就算小龍蝦啲肉都靚!三隻我都好鍾意! 意大利雜菜湯,味道一般啦,老媽子見我攞,佢又攞,話啲湯渣好食,但係佢不嬲都唔鍾意酸嘅蕃茄湯?後尾攞中湯,佢就鍾意有粉葛。 攞海鮮,老媽子話青口、螺,同埋蝦好食,隻蟹細隻又冇味,唔好食,蜆有沙,老公都話係,同埋又鹹,所以我淨係攞青口、螺,同埋蝦。 攞西冷,又係鞋,有白菜,佢哋話好,係真係唔錯,燒茄子、燒南瓜,再加啲沙律,OK啦,係南瓜唔係我鍾意食嗰隻日本很粉嘅南瓜。 食到中途個 侍應見我哋一直飲水,同我哋講上面有果汁,原來擺咗樓梯上邊,因為今日人不多,以為嗰區冇開放,同埋以為係座位,所以冇行過去,佢哋去斟嘅時候候坐隔籬嗰啲都唔知嗰度有果汁!我哋又話冇雪糕食,個職員話響燒味嗰邊,呢個時候我哋先望到個movenpick 雪糕櫃,因為以前放甜品那邊。
食甜品,有邊隻好食?目測一件件嗰啲應該似樣啲:德國芝士餅、朱古力慕士蛋糕、芒果芝士蛋糕、葡撻,鮮果忌廉蛋糕,味道一般。仲攞埋爆谷。生果有哈密瓜同菠蘿,但最後冇食,大哥話豆腐花唔得,芝麻糊大哥同女兒、媽子都話唔得! 攞雪糕,有Topping可以加!我攞士多啤梨、朱古力,同埋雲呢拿。 吃到尾聲才拿 刺身三文魚、素鮑魚鯛魚,又吃沙律。 埋單折實係$260一位,再加返10%,$29x,咁即$300位,價錢合理。