2009-10-11 12 views
今日同男友仔到女人街搵食. 心大心細, 又不想熱氣, 又不想据扒, 更不想食日本野, 結果找來呢間富泰家. 門外見到食紅好似好健康, 而且賣相尚算吸引, 所以俾了一次機會佢坐低後, 無人serve我地, 不過都算了, 因為幾十蚊一餐既餐廳仔, 都唔會expect有甚麼好的service...左揀右揀, 見兩旁食客都揀撈麵, 所以我都一試. 其實男友仔本想叫一份share, 但由於剛剛上完堂, 好肚餓, 所以眼濶肚窄地要求一人一份!!點了餐, 侍應好快手拿了兩份生果. 不過我倆都唔知道生果原來都有幾款. 我地既係哈蜜瓜. 好甜, 新鮮, 唔似雪左好耐. 食晒兩份生果先發現, 兩旁食客既生果都唔同, 有西瓜同火龍果, 好彩我最鍾意食哈蜜瓜, 過左一陣, 凍檸蜜都到了. 幾吸引的樣子 ^^ 冰凍解喝! 由於生果同飲品都唔錯, 所以到主菜上枱時都好有expectation! 我既主菜係蒜香牛柳粒撈麵仲要特別加5蚊要埋煙鴨胸, 上菜display都唔錯. 牛柳粒幾淋, 而且香口! 鴨胸味道都不錯, 可惜5蚊只有兩片, 唔夠食呢! 反而撈麵味道麻麻. 其實本來已經要少辣, 但一點辣味都無. 雖然

反而撈麵味道麻麻. 其實本來已經要少辣, 但一點辣味都無. 雖然撈麵食落幾有口感, 但個汁味道總係怪怪的! 可能太濕吧! 男友仔既主菜係牛仔骨撈麵, 好失望! 牛仔骨超肥, 全碟只係三四塊, 但有超過一半肥膏! 雖然牛仔骨味道唔太差, 但無乜肉食呢!!
最後超估唔到芝士焗蟹蓋細得可憐!! 雖然細件, 味道其實好一般, 完全食唔到芝士味, 但比起兩個撈麵算是最不過不失! 至少成個蟹蓋都有蟹肉. (一度懷疑係蝦肉唔係蟹肉) 而且蟹肉唔梅, 只係乾了少少. 否則味道都不錯!!
食剩了大半, 感覺好似無食過野一樣. 埋單時老闆問我地點解食剩咁多. 我都只能照實講, 覺得唔好食..... 或者佢唔係我杯茶吧了.....

哈蜜瓜
另加煙鴨胸
牛仔骨撈麵
成舊都係肥膏
2009-10-10
$60 (Dinner)
哈蜜瓜
凍檸蜜