2017-12-31 97 views
好想同男朋友去旅行,但假期有限,邊去得咁多地方呢🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️。所以呢我地鍾意去搵唔同國家既菜式👫 。今晚我地搭🚆黎左印度 🇮🇳我地揀左依間印度素菜餐廳,上網睇覺得幾特別,價錢又唔貴,心思思一於黎試下。係地鐵九龍公園出口,大約行5-10分鐘就到餐廳。-餐廳都頗大間,可以選擇坐室外七點半黎到,都已經full左一大半好多外國人同印度人黎食感覺猶如去了異地,職員好親切餐牌選擇好多😳花多撩亂🤯我地叫左三款菜式,餐廳好high tech 個個用 I pad 落單😳-🌟特製薩拉維亞套餐好豐富既拼盤職員好細心咁講解每樣係d 咩「酸辣湯、特製鷹嘴豆酸奶 」可以就咁飲用「辣豆 」加埋印度香料特製 味道既香又爽口「特式印度酸咖哩,雜茶扁豆醬」都頗辣🌶但用來點薄餅/送飯係唔錯,味道一流。如果覺得太辣,可加「特製鷹嘴豆酸奶,乳酪」去中和。🔥奶類本身是油性的,所以吃辣時喝牛奶可以降低辣(油溶性)所造成的刺激。❣️印度薄煎餅,印度麥餅 香脆酥口的印度煎餅搭配辛辣香濃咖喱汁是完美組合, 帶來美味的味蕾享受。佢既甜品,口感特別但偏甜-🌟瑪沙拉洋蔥粗粒米煎餅小麥米煎餅釀入薯蓉、洋蔥碎份量好大呀😌一上台已帶甜味及咖哩香的
今晚我地搭🚆黎左印度 🇮🇳
係地鐵九龍公園出口,大約行5-10分鐘就到餐廳。
餐廳都頗大間,可以選擇坐室外
七點半黎到,都已經full左一大半
好多外國人同印度人黎食
感覺猶如去了異地,職員好親切
餐牌選擇好多😳花多撩亂🤯
🌟特製薩拉維亞套餐

好豐富既拼盤
職員好細心咁講解每樣係d 咩
特製薩拉維亞套餐

「酸辣湯、特製鷹嘴豆酸奶 」可以就咁飲用
「辣豆 」加埋印度香料特製 味道既香又爽口
如果覺得太辣,可加「特製鷹嘴豆酸奶,乳酪」去中和。
❣️印度薄煎餅,印度麥餅

佢既甜品,口感特別但偏甜
🌟瑪沙拉洋蔥粗粒米煎餅
🌟瑪沙拉洋蔥粗粒米煎餅

小麥米煎餅釀入薯蓉、洋蔥碎
份量好大呀😌一上台已
帶甜味及咖哩香的馬鈴薯,加埋洋蔥碎口味更豐富。配合埋軟中帶脆既米煎餅+濃烈撲鼻既咖喱香,係一種享受呀🤤
🌟蔬菜咖哩

牛油汁煮雜菜,茅屋芝士,蘑菇,菠菜,青椒
曾經都學煮過印度菜,但一次就夠了
好佩服印度菜,用左各種繁複的調料,造就了每一道神秘又豐富既味道
雖然係印度素菜咖哩,但味道口感一d 都唔單調。青椒、磨菇等等食材都很爽口
今晚👫小印度🇮🇳之旅好滿足