2017-08-09 3475 views
最近其實一直在減食減重, 都已經有隱居2星期冇外出食飯了~本身今日去男朋友屋企食飯, 但最後因為天氣太熱佢地唔想煮飯而破界出去食飯不過點解要食雞煲嫁?! 實在太引誘喇!本身減食左一排練返細胃口既我又要破戒喪食 真係有d對唔住自己..... 呢2個星期既減食因此而白費喇!必叫一定係一品既招牌雞煲 - 秘製麻辣雞煲 $220醬汁味道十分濃郁~ 而且雞件肉質細嫩少辣少麻既口感刺激味蕾, 真係好好食呢! 不自禁係咁食係咁放入咀裡當中雞煲既紫洋蔥吸引左秘製醬汁後又香又甜食到我真係好滿足!食完雞煲當然就打埋邊爐喇! 其實食到咁上下已經有6成飽肚了所以之後打邊爐我都唔係食得太多肥牛食左一塊, 肥牛厚度唔會太薄食起上黎有d口感~ 不過減食後連牛肉都好似冇咩點食過, 食完又唔會覺得好香好好食, 整體都ok喇~~~中規中舉響鈴, 娃娃菜, 桂花蚌 & 墨魚滑併蝦滑, 呢幾款都係每次會叫既桂花蚌爽脆口感比珊瑚蚌更彈牙珊瑚蚌比較爽脆, 桂花蚌比較彈牙而且仲有鮮味, 男朋友至愛娃娃菜 & 響鈴 都係我呢個中意食菜&豆類製品既人叫的, 一品響鈴係自己做, 唔同出面買一盒盒果D啖啖豬油香~真係肥死!另外今次叫左份潮
最近其實一直在減食減重, 都已經有隱居2星期冇外出食飯了~
不過點解要食雞煲嫁?! 實在太引誘喇!

必叫一定係一品既招牌雞煲 - 秘製麻辣雞煲 $220
醬汁味道十分濃郁~ 而且雞件肉質細嫩
當中雞煲既紫洋蔥吸引左秘製醬汁後又香又甜
食到我真係好滿足!

食完雞煲當然就打埋邊爐喇! 其實食到咁上下已經有6成飽肚了
所以之後打邊爐我都唔係食得太多
肥牛食左一塊, 肥牛厚度唔會太薄食起上黎有d口感~
桂花蚌爽脆口感比珊瑚蚌更彈牙
珊瑚蚌比較爽脆, 桂花蚌比較彈牙而且仲有鮮味, 男朋友至愛

啖啖豬油香~真係肥死!

另外今次叫左份潮州魚蛋, 入口十分之彈牙~ 呢個唔錯BO!!! 下次可以列入我既必食名單中

一品既雞煲真係冇得輸~ 係出面食過好多間雞煲
有D味道都唔錯的, 但係就好似冇一間既味道可以做到一品果個麻香味~~
土瓜灣呢間算係咁多間當中人流相對比較少的,
平日多數都會有位, 假日就一定會爆場, 所以宜家好多時都會幫襯土瓜灣呢間 ^^

不過出街食飯真係太肥喇~ 今日破左戒.. 又要開始重回我既減肥生活
2017-08-08
$250 (Dinner)
  • 秘製麻辣雞煲
  • 肥牛