2020-07-16
喺尖沙咀棉登徑有好多唔同嘅日本舖頭,上次喺同一條街食過日式小店,今次就同朋友食立体派既拉麵🍜。推開燙門後,店員比左消毒酒精我地消毒雙手,店內亦加咗好多木製隔板以保持衛生。咁熱嘅天氣就梗係要即刻叫番兩支嘢飲唞唞氣,波子汽水就啱哂🧊童年回憶即刻番晒嚟🤩我哋先叫咗兩個小食。名古屋風雞翼 ($38)雞翼只有兩隻,不過係全翼,大大隻啱啱好每人一隻🤩而且脆口,一定趁熱食!😋麵豉香蔥黑豚腩肉 ($38) 黑豚腩肉好入味,份量比想像多。個人而言肥瘦適中,唔會太多肥豬肉啱啱好👍🏻。特級白湯拉麵 ($118) 上網見到好多人推介,就即刻叫咗尼試。拉麵嘅份量好多,而且個碗大到有啲驚人😛(足足大過我隻手掌一倍)😛,大大片切到好薄嘅白肉,入口即溶。最中意係佢既湯底夠濃郁,忍唔住不停飲😋。鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 ($108)呢款嘅湯底比白湯口感更豐富,伴有好多蔥同雜菜等,標示住辣但辣味唔算重。海蝦亦都好大隻好新鮮!
我哋先叫咗兩個小食。
名古屋風雞翼 ($38)
麵豉香蔥黑豚腩肉 ($38)
特級白湯拉麵 ($118)
鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 ($108)