雅苑座

The Greenery
雅苑座既自助餐真係無得頂   無論食物質素、 環境、 服務都做得非常好   內裡環境十分舒服, 在柔和燈光下, seats位設在空曠既超高樓底下, 可以望到各樓層, 加上四周佈置得似花園一樣, 有水池、椰子樹等等, 彷彿置身如庭園中, 感覺十分舒服, 氣氛充足, 而且十分浪漫 。  台上有琴手和歌手唱歌伴樂, 大家可以一邊嘆美食、一邊聽音樂, 仲可以點唱。  當晚是慶祝我老公生日,  餐廳驚喜地送上了生日蛋糕, 而且歌手和員工會一起唱生日歌慶祝, 全場在場每位客人都會拍手歡呼, 慶祝生日氣氛十分充足。  雅苑座既食物品種多, 海鮮吧有龍蝦仔、長腳蟹、 凍鮮蝦、 籃青口、麵包蟹、煙三文魚等, 每款都十分新鮮、 鮮味十足, 特別是長蟹腳, 蟹肉汁多又鮮甜, 蟹肉又夠鮮嫩, 真係百吃不厭   所以長蟹腳特別搶手,每次refill完, 就已經被其他客人一掃而空, 但酒店會不停地refill, 所以大家不用著急。  餐桌上, 酒店已經放好了剪刀和消毒濕紙巾, 令到大家在享受美食過程中更舒適更方便, 非常體貼既服務。  Parma ham配蜜瓜廚師體貼地將蜜瓜逐件地包上火腿, 火腿入口香軟
雅苑座既自助餐真係無得頂
  無論食物質素、 環境、 服務都做得非常好
Parma ham配蜜瓜
廚師體貼地將蜜瓜逐件地包上火腿, 火腿入口香軟, 咸香味十足, 再配搭甜爽甜多汁既蜜瓜, 非常好味又絕配。
日本料理

這方面選擇都多, 例牌必有三文魚、吞拿魚腩、 墨魚、 八爪魚、油甘魚......款款刺身都夠新鮮,三文魚夠肥美又夠滑溜、 吞拿魚腩無筋軟林、  墨魚又夠哂爽口。  此外, 亦有火炙壽司,  必食推介係三文魚火炙壽司和玻璃蝦火炙壽司
冰鎮鮑魚
當晚每人都可以享用冰鎮鮑魚一客, 體貼既酒店廚師把鮑魚已經切好細小件, 方便大家進食。  呢款冰鎮鮑魚無須加任何調味醬汁都已經好好味。  食落去鮑魚味道甜甜地, 質感就黏口得黎夠彈牙, 口感十足, 令人回味冇窮, 想一試再試, 每人一客的而且確會吊癮十足。
海鮮檔
望落去好像平平無奇, 但內有乾坤必定要試。  首先要先選擇湯底, 有冬蔭公和蕃茄湯底。  我同我老公怕辣所以order 左蕃茄湯底。  至於選擇材料方面, 因材料眾多, 有鮮蝦、蟹鉗、扇貝、蜆、東風螺、 貢丸、墨魚丸、龍蝦丸、芝士包心丸、牛丸............真的好想每樣都試一口, 向我毫無頭緒之際, 廚師就體貼地話幫我選擇一個雜錦海鮮繪, 我十分高興地返回座位等。
   個蕃茄湯底味道夠香濃, 每款海鮮鮮味十足, 啖啖惹味。
1855牛肉
如果喜歡吃牛肉, 呢款1855牛必定要試下。 以BBQ方式炮製既1855牛肉, 肉質極度幼嫩香滑, 而且牛肉味十足,  肉味十分濃厚, 即使不配搭任何醬汁下, 味道都已經十分充足又濃厚。  但亦可按照個人喜好選擇來配搭燒汁、黑椒汁或芥辣, 點了醬汁令到整啖牛肉的味道更昇華。
1855 Beef
鴨肝多士配黑松露
廚師即場煎製新鮮鴨肝多士, 熱辣辣既黑松露鴨肝多士, 多士面包底烤焗到香脆, 上面放了黑松露鴨肝, 聞落去已經香味十足,  吃落去油香豐富, 非常惹味。

北京填鴨
廚師把鴨切好放上盤子上, 自己包製北京填鴨, 可以按個人喜好黎選擇配料。  鴨肉和鴨皮肥瘦分明,鴨肉質鮮嫩, 配搭大蔥絲、青瓜、甜麵醬, 味道十分好。
燒味部
必定要推介海南雞、叉燒和乳豬。  乳豬皮烤到十分香脆, 肉質幼嫩; 叉燒夠爽口, 軟林度適中; 最正係海南雞, 雞肉鮮嫩幼滑, 脂肪少, 咬落去啖啖香濃雞肉味十足, 簡直不得不試。
熱盤
熱盤種類繁多, 由於個胃空間有限, 已經沒有再逐一試熱盤。  熱盤亦相當吸引, 有避風塘炒蝦、 廣島炸蠔、燒羊架、炸子雞、咖哩雞....... 當晚中湯係椰子燉雞, 材料好充足, 溫度夠熱暖, 但飲落去仲差了一點火喉。
2014-09-19
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday