2021-01-09 75 views
在新開張時路過九龍灣曾經試過一次,念念不忘嗰種味道,這個很特別的堅果奶是每一啖都感覺到打碎打滑了等堅果碎,並非像一般台式奶茶可以比美。見到介紹係用腰果、核桃、杏仁、棒果、夏威夷果仁 , 冷壓研磨萃取乳化而成,所以飲落去確實口感較豐富, 細味時會覺得好有層次, 而且好有飽肚感。 今日天氣得8 度, 飲返杯暖肚就最O岩。一杯係黑糖堅果奶咖啡 -點了微糖, 飲落甜度不多,反而更加突出到堅果的味道, 另外有咖啡香味但當然不會濃啦,就好似LATTE 一樣。一個係紫米堅果奶, 寫住季限定應該冬天先有得飲。同樣地微糖了,店員還細心問我需唔需要去冰。 飲下去第一重先有濃濃的紫米香味,第2重就NUTS 味, 然後再細咀嚼紫米 ,真係好好飲。 而且堅果;奶;紫米3種材料總遠遠比一杯珍珠奶茶來得健康。
今日天氣得8 度, 飲返杯暖肚就最O岩。