2018-07-05
禮拜日有人突然講起海南雞飯,好即興地搜索見到沙田呢家星馬菜,決定來試下。兩個人點左每人一個海南雞飯,加一碟炸蠔餅share食。埋到位當然先飲杯茶,冇料到原來杯茶咁有星馬風味,幾特別喎(有D大鄉里不過之前在外面食星馬菜未飲過呢款茶),哎呀唔知點形容又冇影到相。份海南雞飯都有D份量,有切得大大件的海南雞、雞油飯、雞湯、醬料,自己唔算大胃,起初都擔心食唔曬(ok啦最後只不過比左兩件對面果位),食落其實又ok,但想講呢日個雞油飯好似乾左少少,我將D雞湯淋上去撈埋就非常好,不得不提的係個雞湯味道唔錯,係有雞味架,味精敏感嘅我也並無出現特別反應或者口渴。順帶一提海南雞飯有兩款:招牌及健兒,招牌98健兒108,menu話健兒係雞胸肉,個飯係紅米飯。剛好鄰座兩個旅客share食緊健兒海南雞飯及一碟油菜,細食女生也可以考慮。炸蠔來了!menu照片明明係一底好靚仔的,實際上碟係散曬的一底😮,不過見D蠔仔都算多同大隻就原諒佢啦。跟隨上桌有魚露同一碟橙色醬(酸甜?酸辣?冇點,唔知),我地都鍾意點魚露,其實好鹹但又幾惹味,蠔仔味道ok又夠大粒,整體炸粉可以少返dd 就更good啦。食完濃味野再飲返頭先杯茶清清舌
食完濃味野再飲返頭先杯茶清清舌頭,感覺杯茶更加好味,好難得週日午餐時段唔太爆可以坐得舒服,感覺好滿足,下次再來試埋肉骨茶先。