2018-12-31
難得表弟喺加拿大返嚟,當然想搵個好地方同佢chill一chill。Texas burger 位於朗豪坊12樓,旁邊就係商場嘅落地玻璃,所以整個環境非常開揚,隔離仲有live Band表演,臨近聖誕節可謂充滿氣氛。我叫左軟殼蟹牛油果牛肉漢堡,漢堡包非常軟熟,中間有半個牛油果,中和返炸軟殼蟹嘅油膩。軟殼蟹本身亦炸得香脆。我表弟近呢一年轉左做素食者,所以比較難搵適合佢同我嘅餐廳。不過texas burger 有兩款素burger,今次表弟叫左未來素食牛肉漢堡,表弟切左少少素牛肉比我試下,學成龍話齋:「一開始我是拒絕的,你不能叫我吃,我就馬上吃。」,但食落先發覺佢嘅質感、味道,賣相同真牛肉極為相似,而且冇咗一般牛肉嘅肥膩感,食落唔會好油膩,但又唔會太乾。表弟表示非常滿意。另外,我同表弟一樣加咗$$套餐,有薯條飲品同酸青瓜。表弟叫咗可樂,而我就叫咗黑牛,即係雪糕加可樂。以前喺麥記成日飲,而家飲返非常懷念。當然texas burger用既雪糕更加creamy,更加涼透心。薯條係我最鍾意嘅厚切薯條,亦係少數快餐店能夠做到外層酥脆,內部綿密柔軟。自己身邊都有兩三個食素嘅朋友,下次一於帶佢哋過嚟食。
軟殼蟹牛油果牛肉漢堡
未來素食牛肉漢堡
自己身邊都有兩三個食素嘅朋友,下次一於帶佢哋過嚟食。