Restaurant: Royal Garden Chinese Restaurant
Terms & Details:
2010-08-19 102 views
因為結婚週年紀念, 於是噚晚一行三人去食buffet慶祝,原本首選TST重開嘅凱悅, 可惜已經full booked連waiting都冇. 記起以前食過帝苑印象好好, 故此舊地重遊, 可惜…..每樣item略略講下:海鮮凍盤冇生蠔, 連青口都冇! 只有翡翠螺, 蝦, 龍蝦仔(勁咸), 蟹腳(偏細條), 蟹件(斬得碎濕濕)冷盤只得煙三文魚一種, 冇任何cold cut, 有cheese刺身壽司刺身係大路選擇, 試咗三文魚(冇味), 吞拿魚(中間個心係冰凍), 劍魚腩食完一轉已經唔想再攞第二round 壽司係即席火炙(飯就係一早捏好), 食咗三文魚&蝦, 呢個ok熱葷-中式: 個螺頭燉湯好正, 一盅盅上; 有個燴牛"展"都好好味. 其他都係啲蒸魚, 炒菜, 炒麵之類, 食咗少少, 屬正常水準. 另有燒味檔, 冇試.-印度: 有即製薄餅. 但咖喱只有羊肉同雜菜兩款. 羊唔食/雜菜賣相唔吸引, 所以試唔到. 個薄餅我用咗嚟配牛"展"食…haha-日式: 有爐端燒, 唔好期望係咩特別材料. 食過牛舌, 腍但唔叫得上好食-東南亞: 海南雞飯爹哋話啲飯偏硬, 雞好味; 粉麵檔有喇沙湯/香草雞湯可
每樣item略略講下:
海鮮凍盤
冇生蠔, 連青口都冇!
冷盤
刺身壽司
食完一轉已經唔想再攞第二round
熱葷
-東南亞: 海南雞飯爹哋話啲飯偏硬, 雞好味; 粉麵檔有喇沙湯/香草雞湯可選, 個雞湯我覺得似咖喱溝稀咗咁. 配料有各式海鮮, 驚喜係有蟶子, 不過有沙
主菜
點解叫主菜?? 因為只限一人一客囉.
入座時waiter會俾一人一張咭仔, 憑咭換US 1855牛肉+烤大蝦一客. (我真係見到有人冇拎咭出去就攞唔到)
恕我孤陋寡聞, 唔知咩係US 1855牛肉, 只係知道應該係矜貴啩. 每客兩塊…仔, 兩塊併埋面積約莫正常size八達通, 厚度大約係1cm.
後來我覺得份量少都冇所謂, 反正唔好食. 可能係我唔識食啦, 我覺得冇牛肉味.
相比之下, 隻大蝦就好食得多. 唯一要彈師傅灑鹽灑得唔夠平均, 我食到一啖係極咸
甜品
cake類選擇唔多, 冇朱古力口味. 食過藍莓cheesecake, ok好食
雪糕係哈記, 有五款, 包括orange choc&青檸sorbet (食飽用黎消滯一流)
Pancake就一般, 佢個粉漿好似有啲唔同, 煎出嚟個樣油油地

原價$443+10%, 用咗開飯網張75折coupon每人$376.55
但係以正價四百幾蚊一位兼帝苑個名, 我會expect係水準之上.
宜家總括嚟講, 好失望, 應該冇下次.
2010-08-18
$376.55 (Dinner)
Celebration
Anniversary