2019-04-20
看開飯食評,給讚居多,心郁郁就同朋友過來試試據聞此乃屬富臨集團,於2016年開張,主打椰子海南雞煲火鍋。四季文昌有兩間分店,我哋晏晝來食飯,揀咗旺角呢間。上去地方好闊落,但人唔多,望落去裝修顯得有啲殘舊,同睇相有些不同。午市套餐送燉湯同飲品,價錢由$42至$72不等。我点海南雞飯,朋友則点石鍋雲吞雞米線,因睇餐單賣相幾靚, 点知想象中有出入😓首先講下個燉湯上桌祇有半盅,個湯真係唔得,溝水溝到淡晒,完全無味1)雞waiter話係文昌雞,但我真係食到有雪味兼肉唔嫩滑囉2)飯油飯,無椰香,好在個飯尚算軟熟👌至於個雲吞雞湯米線,朋友話差强人意,雞肉嚡口,雲吞皮厚肉無味,又係一陣雪味,顯然廚師處理得唔好個熱情果茶,熱情果應該係酸甜味,但這個茶祇有甜味,無酸味,而且過甜,朋友就話好似出面賣嘅沖劑我哋帶著期望食正宗嫩滑嘅海南文昌雞而來,卻失望而回,本來唔想俾劣評,但朋友反應强烈,話呢度食物勁差唯有誠實地俾咗呢個comment
四季文昌有兩間分店,我哋晏晝來食飯,
揀咗旺角呢間。
午市套餐送燉湯同飲品,價錢由$42至$72不等。
首先講下個燉湯
上桌祇有半盅,個湯真係唔得,溝水溝到淡晒,完全無味
1)雞
waiter話係文昌雞,但我真係食到有雪味兼肉唔嫩滑囉
2)飯
油飯,無椰香,好在個飯尚算軟熟👌
唯有誠實地俾咗呢個comment