2019-01-10 157 views
之前行街經過利東街,見到首首.韓式小館嘅裝修好有特式,好似酒館咁有情調。上網一查,發現都幾好評,就一直想試試。點知食完晚餐之後就好失望。其實我哋今次都好保守,都係試餐牌上有’首’呢個圖案嘅菜式,諗住招牌菜就一定穩陣,點知好失望。😔全餐最滿意嘅係前菜,有泡菜,黑豆同芽菜。泡菜酸辣適中,黑豆香甜,芽菜就小咸,都幾開胃。主菜我哋叫咗韓國山野菜大醬拌飯。上枱時,配料,大醬同飯係分開上嘅,等我哋就住自己嘅口味拌飯。配料有四種食材,包括芝麻葉,細葱,紅蘿蔔同秀珍菇。我哋先試咗大醬嘅味,一試上口我同男朋友就覺得個味唔係好啱我哋,得咸同酸嘅味,比較偏酸,完全無豆香。不過都叫咗,點都要拌入個飯試下。我哋將三分二份大醬同所有配料拌入個飯,個拌飯一入口就好大浸草青味,連埋個偏酸嘅大醬,真係怪怪哋,令我哋完全無意慾繼續食。我哋好努力咁食,最後都係食咗一半乍。另一個餸-烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁-又係招牌菜,睇食評都有唔少人推介,點知又係令人失望。中肯啲講,其實個牛肉餅係有牛味,但真係好乾!又乾又嚡,真係令人腳步。我哋最係又係食唔曬個牛肉餅。反而個配菜-煎年糕正正常常,我哋有食曬。整體嚟講,今次都食得幾失
前菜

韓國山野菜大醬拌飯

烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁

整體嚟講,今次都食得幾失望。因為諗住有咁多好評,又係試招牌菜,應該幾保險,點知都同期望嘅落差幾大。如果大家會去首首到食,建議大家試其他菜式!
$160 (Dinner)
前菜