2022-03-16
成日聽人講一汁一菜好食 起佢開第一間店 (APM) 嗰陣已經想試今日去咗朗豪坊底層新開嗰間食佢有$69/79一個一人set我哋因為兩個人 所以叫咗個二人set 計落係抵啲 包兩個湯 兩個飲品 一個咖喱飯 一個白飯 兩款一品料理 ($178)呢個係我哋最後揀咗嘅選擇▶️蕃茄菠菜芝士雞肉卷 🐔一碟三件 有啲似花雕酒雞整法卷咗碎菠菜同一粒feta cheese起中間醬汁係蕃茄醬🍅雞肉唔算好滑 不過可以接受 因為都有雞味同埋有肉地 連皮而冇骨🧀Feta cheese口感得意 味道好淡亦唔太食到菠菜味🥬所以成碟只係食到蕃茄味嘅雞▶️意大利產蕃茄蔬菜濃湯配温泉蛋🇮🇹呢個係佢推薦嘅湯 梗係試吓都幾大碗而足料 入面非常之多雜菜 例如紅蘿蔔 洋蔥 西芹 薯仔粒🥔仲有啲火箭菜起面當然仲有溫泉蛋🥚隻蛋係好大隻嘅仲要未爆開原先都頗有期望 點知…飲落只不過係一個正常嘅雜菜湯 啲料已經煲到淋爛晒🤭🙅🏻♀️而且成個湯非常之鹹 !實在係飲完半碗用嚟撈飯之後已經頂唔順冇飲曬🥫蕃茄味好濃嘅 感覺應該靠調味唯一好係隻蛋好食 蛋白就好水 不過蛋!黃做到黏黏地半熟槳狀👍🏻蛋黃味亦好香 配白飯好正▶️白飯 🍚白飯一碗份量啱啱好 上面放
今日去咗朗豪坊底層新開嗰間食
▶️意大利產蕃茄蔬菜濃湯配温泉蛋🇮🇹
呢個係佢推薦嘅湯 梗係試吓
仲有啲火箭菜起面
當然仲有溫泉蛋🥚隻蛋係好大隻嘅仲要未爆開
原先都頗有期望 點知…
飲落只不過係一個正常嘅雜菜湯 啲料已經煲到淋爛晒🤭
米飯同樣太濕…
▶️凍日本綠茶🍵
一般般 飲落似水 冇乜茶香或苦澀味
咁樣睇落好似冇乜邊樣好食🤔唯一只係個溫泉蛋好食
雖然明白其他人可能覺得佢好食係因為佢似主家菜 返工買黎做lunch好幸福🥘所以成為OL欣物
但係我以一個普通食客去試就覺得未達水準 有待改善
服務就ok嘅 做野好快手 基本上5分鐘後就上菜 值得欣賞
環境唔錯 幾舒服 感覺空曠
💲CP值呢…加咗一$196 平均$100/人 我自己覺得都唔係話好抵食 佢份量材料係足嘅 不過其實成本唔高 味道不至於好食
有趣地大家如果keep收據 起月尾前再食有85折 不過我估我唔會用嚕~