2021-07-02 286 views
八天堂係日本好出名既忌廉包專門店,而我自己之前都幫襯過幾次,今次行過apm見到呢間八天堂竟然有賣熟食?!好奇之下就走入去試一試,店舖貫切日式的裝修,但鋪頭真係唔大,坐位之間幾擠迫,唔算太舒適。咖喱炸雞飯 $72我認為呢味應該係最穩陣好難整得衰🥲,但結論證實我係錯既。炸雞唔咪脆果隻,而咖喱就正常味似即食湯包果類,而當中最大既敗筆係啲飯!啲珍珠米好硬🥲🥲🥲口感比risotto 還要硬,成件事既感覺就似將成碗即食飯拎完去叮就算,真係唔掂。另外跟餐仲有送黑糖蕨餅,味道唔錯,比正餐好食🥲抹茶梳乎厘班戟 $78既然八天堂出名既係忌廉包,我相信甜品應該無伏既,確實甜品比熟食出色!呢個餐一共有3個班戟,而且都係大大份,上面有一球抹茶雪糕,另外仲有cream 既伴碟,望落相當吸引。一入口蛋味好重,切開表皮後入面的蛋全部呈泡沫狀,入口會食到幼滑嘅泡沫和部份凝固咗嘅蛋,個人認為可以再熟少少,因為基本上一切開就會開始塌😂,味道上係ok ,但口感有待改善。黑糖抺茶牛奶珍珠 $38Menu 介紹係人氣No.1, 飲落茶底係正常既抺茶味,但珍珠明顯煮得唔夠耐,質感偏硬,咬開中間明顯感受到軟硬不一,而且每粒珍珠大細比
咖喱炸雞飯

黑蜜蕨餅
咖喱炸雞飯
咖喱炸雞飯 $72
另外跟餐仲有送黑糖蕨餅,味道唔錯,比正餐好食🥲

抹茶梳乎厘班戟 $78
黑糖抺茶牛奶珍珠

黑糖抺茶牛奶珍珠 $38
Menu 介紹係人氣No.1, 飲落茶底係正常既抺茶味,但珍珠明顯煮得唔夠耐,質感偏硬,咬開中間明顯感受到軟硬不一,而且每粒珍珠大細比例唔同。由杯的外觀已經睇到虎紋唔算明顯,飲落黑糖都確實唔太濃,呢個價錢嚟講呢杯野真係令人幾失望,另外可能因為假日既關係跟餐係無半價既優惠,所以真係唔太建議叫。
另外,店內採取不收取服務費而自助收拾的模式營運,在疫情期間會令我對清潔情況有所擔憂😅
黑蜜蕨餅