2019-01-14
今日放假早餐唔食茶記,去食點心兼慢慢嘆茶,見呢間龍太子點心好評都幾多,咁就去try try啦。雪山叉燒包估唔到最快來的竟然會係雪山叉燒包,一睇個樣就知係伏,食一啖已經放棄,個皮係淋架!好似唔知雪左幾耐,再拎出泥蒸返熱去咁,真係一粒星都唔想俾,男朋友將佢俾返侍應投訴太難食。皮蛋牛肉腸腸粉皮偏厚,完全食唔出皮蛋味,和普通牛肉腸差不多。流沙奶黃包咁多點心之中,流沙奶黃包係最好味嘅!熱辣辣的包,咬開d奶黃真係流沙嘅!薑蔥牛柏葉份量都算多,薑蔥味剛好,爽口唔會韌。原粒瑤柱湯餃呢個係我食過最難食嘅灌湯餃,個湯好淡,隻餃嘅餡包得好結實,但又係食唔出乜味,餃皮又厚,非常失望!蝦餃皇蝦餃皮煙韌,每粒都包住大蝦!原隻鮑魚燒賣Gimmick位係隻鮑魚,味道同平時係茶樓食嘅燒賣差唔多,不過不失。煎蝦膠釀茄子蝦膠入口爽彈,加上厚切的茄子,啖啖肉咁,不過略嫌有點油膩,食完要飲多幾杯茶。講開茶,順帶一提,這裡只有桌上保溫壺的茶提供,沒有任何選擇。店員聽到我們投訴,所以主動替我們更改刪減了雪山叉燒包,服務態度方面加返些分。
雪山叉燒包
皮蛋牛肉腸
腸粉皮偏厚,完全食唔出皮蛋味,和普通牛肉腸差不多。
流沙奶黃包
咁多點心之中,流沙奶黃包係最好味嘅!
熱辣辣的包,咬開d奶黃真係流沙嘅!
薑蔥牛柏葉
份量都算多,薑蔥味剛好,爽口唔會韌。
原粒瑤柱湯餃
蝦餃皇
蝦餃皮煙韌,每粒都包住大蝦!
原隻鮑魚燒賣
煎蝦膠釀茄子