2012-04-20
終於都食到呢間傳說中既拉麵餔! 皆因每次去到唔係已經大排長龍要等好耐 就係已經賣唒趁呢排銅記開左幾間拉麵店 人氣稍為回落 錦岩閒日朝早經過 就即刻排隊十二點幾到 已經有十幾人排緊隊 我地兩個人 好彩都係等左九個字到店內真係好細 大概三百呎到 只有十幾個位 除左一張四人檯 其他全部都係吧檯圍繞住開放式廚房 睇住廚師煮麵 坐位之間有塊版隔住 好有日本feel餐台好細張 左手面有一個圓筒 入面放左點餐紙 點餐要在餐紙上剔 像豚王一樣 方便簡潔 防止落錯單 第一次食當然點左最基本既'魂'幾分鐘內送到 落完材料師傅插左塊紫菜 仲親手遞卑我 好有地道feel講番拉麵 賣相不錯 用了中式的瓷碗 印左個'喜' 字 都幾大碗湯底好正 頗濃郁 但無豚x錦濃錦油 清喲喲 面條方面係曲身夠粒個隻 唔錯 掛湯能力較強 有口感 我比較喜歡豚肉做得不太好 本身已經細塊 仲要肥肉太多 有少少韌 要用喲力咬開而且無咩肉味 好似係超市急凍個喲錦 之前扒其他食家好似有兩塊 係咪縮左水?溏心蛋亦唔夠流心 喲蛋黃己經熟到無流出離既效果 至於其他配料 都可以的 還有一塊嗚門卷這麼好的湯底當然一飲而盡! 不但滿足味蕾 還是對師傅
餐台好細張 左手面有一個圓筒 入面放左點餐紙
第一次食當然點左最基本既'魂'
湯底好正 頗濃郁 但無豚x錦濃錦油 清喲喲
溏心蛋亦唔夠流心 喲蛋黃己經熟到無流出離既效果
至於其他配料 都可以的 還有一塊嗚門卷
這間拉麵店既格局及食物質素都很有日本的影子 但食物質素方面應該可以更好
見其他食家對'太極' 讚不絕口 下次有機會要再來試 如果輪侯時間能夠縮短就不錯了