2024-07-27 837 views
朋友自從早排喺大陸食過一間好正宗嘅順德菜之後,一直對佢念念不忘,但又冇時間上去再食過。所以小妹我為左緩解佢既相思之苦,就帶咗佢去佐敦一間老字號既順德菜度試吓,估唔到朋友竟然話呢間嘅質素同佢心心念念嗰間不相伯仲,下次終於唔使再山長水遠上大陸食🤣我地叫左個🌟二人套餐🌟$680套餐入面有:⬇️⬇️✨蟲草花天麻燉大魚頭湯✨呢煲魚頭湯真係超大兜,我地2個人分別飲左4滿碗先飲得哂🤣share多幾個朋友仔都仲得❗️而且燉得好夠火候,入口甘而不苦,好重藥材味!小妹最中意佢天麻夠多,感覺好養生👍🏻✨蒜子生扣脆肉風鱔皇✨呢個煲個盤底包左錫紙保溫,慢慢食都唔會好快凍晒,呢個細節好加分😊鱔皇油亮軟嫩,好有彈性之餘仲要冇乜細骨,入口十分鮮美。搭配咸香脆肉-齊食,真係滋味到-個點。✨巧手千島大蝦球✨比濃郁千島醬重重包圍住既大蝦球鮮甜彈牙又厚身,加上外皮輕炸過既微脆口感,好易令人食到停唔到口😍✨魚湯腐竹浸勝瓜✨奶白色既魚湯魚香十足,甜而不腥;勝瓜色澤翠綠,煮得脆爽入味唔會澀👍🏻🛑順德公漁村河鮮酒家📍敦偉晴街 24-26號地舖#香港 #香港美食 #順德菜#佐敦美食#佐敦#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodb

我地叫左個🌟二人套餐🌟$680

套餐入面有:⬇️⬇️

✨蟲草花天麻燉大魚頭湯✨

✨蒜子生扣脆肉風鱔皇✨

✨巧手千島大蝦球✨

✨魚湯腐竹浸勝瓜✨

🛑順德公漁村河鮮酒家

📍敦偉晴街 24-26號地舖

#香港 #香港美食 #順德菜#佐敦美食#佐敦#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover