2022-09-16
舍 𝘏𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 入秋了🍁,又係時候食omakase😆今次揀左銅鑼灣新開嘅舍雖然位置唔太起眼,但絕對係有心有質素嘅omakase揀左個豐盛嘅set,食完真係要捧住個肚走呢😂Lunch - 舍 ($880)沙律加左炸蒜、黑醋、蜜糖,食落清爽開胃🥗溫泉蛋有別於平時嘅茶碗蒸,欣賞今次嘅menu 轉左做清爽嘅溫泉蛋,連埋柚子汁一齊食,夏天食就最perfect 😎刺身有赤貝、左口魚薄切、北海道水八爪足、吸管,幾款都夠新鮮清甜😋壽司🍣北海道鮮帶子,新鮮爽甜🍣真鯛配上蔥花同漬物,魚肉細膩🍣岩手縣石垣貝😍非常鮮味,厚身嘅肉有咬口🍣秋刀魚😍剛開季岩岩好有得食,唔算太肥美但香嫩魚味濃🍣深海池魚配三星漬,爽甜帶油分🍣煙燻鰹魚配醋啫喱、炸薑絲,煙熏味濃,醋啫喱亦令到佢比較refreshing 🍣熟成金目鯛配柚子胡椒醬,金目鯛熟成左3日,食落有咬口,亦富有魚味🍣甜蝦四重奏😍一件有齊甜蝦開邊、蝦膠、燒香左嘅蝦頭膏同櫻花蝦粉末,濃陏嘅蝦味係口內爆發,就好似一口食哂成隻蝦🤩🍣大拖羅配wasabi 汁除左滿口油香,食落亦細滑🍣馬糞海膽配紫菜碎、淡雪鹽😍一句講哂,係令人感覺到幸福嘅海膽🥰之後仲有份鐵火卷、西京麵豉焗北
入秋了🍁,又係時候食omakase😆今次揀左銅鑼灣新開嘅舍
雖然位置唔太起眼,但絕對係有心有質素嘅omakase
揀左個豐盛嘅set,食完真係要捧住個肚走呢😂
Lunch - 舍 ($880)
沙律加左炸蒜、黑醋、蜜糖,食落清爽開胃🥗
溫泉蛋
刺身
壽司
🍣北海道鮮帶子,新鮮爽甜
🍣真鯛配上蔥花同漬物,魚肉細膩
🍣岩手縣石垣貝😍非常鮮味,厚身嘅肉有咬口
🍣秋刀魚😍剛開季岩岩好有得食,唔算太肥美但香嫩魚味濃
🍣深海池魚配三星漬,爽甜帶油分
🍣大拖羅配wasabi 汁除左滿口油香,食落亦細滑
之後仲有份鐵火卷、西京麵豉焗北海道蠔同麵豉湯
🦪用嘅係比較creamy 嘅蠔,食落同面頭嘅麵豉口感同味道都幾夾😌而麵豉湯就用左西京赤麵豉同白麵豉
🍨薑味雪糕食落就好似薑汁撞奶咁有驚喜,薑味又夠濃,用黎結束呢餐就perfect 啦🥰