天氣好總係喜歡搵啲戶外或者室內開陽嘅餐廳食飯,今次同太太去銅鑼灣行街食飯,又去番之前去過嘅銅鑼灣V Point 大廈搵食,今次揀咗30樓嘅 Zeng,佢係一間 fusion 日本餐廳,因樓層高所以環境開揚舒服,另外仲有戶外座位選擇,相信夜晚嚟飲嘢食飯,環境氣氛都應該相當唔錯👍呢度中午有套餐選擇,分別係三道菜$148同六道菜$198兩款,見到裏面嘅選擇都相當豐富,我哋分別每款揀一個試吓,因為我哋係喺OpenRice訂位,所以三道菜嘅午餐餐廳會唔自動送一份湯俾我哋,咁即係變咗四道菜,相當有驚喜🥰三道菜套餐除咗有送嘅蘑菇湯外,我哋選擇左「泰式虎蝦沙律、海膽忌廉餅及海膽汁藍蟹肉炒飯」😍而六道菜嘅套餐裡面五個前菜係指定好,只需揀一個主菜就得,裏面包括有「時令刺身配芒果莎莎、蝸牛他他、日式清酒煮蜆、香炸廣島號、紅酒燴和牛面頰及西京燒銀雪魚配珍珠白飯」😍三道菜套餐嘅蘑菇湯好香濃,另兩個前菜我刻意選擇用一個味道清新嘅虎蝦沙律配炸海膽忌廉餅真係恰到好處,虎蝦好爽口,海膽忌廉餅都不過不失,不過我最喜歡嘅都係個海膽汁藍蟹肉肉炒飯,海膽飯炒得好香,將上面嘅蟹肉撈埋黎食,味道提升不少😋而六道菜套餐我個人最愛嘅係

蘑菇湯
三道菜套餐

六道菜套餐

泰式虎蝦沙律
海膽忌廉餅
海膽汁藍蟹肉炒飯

而六道菜套餐我個人最愛嘅係香炸廣島蠔、和牛他他、紅酒燴和後面頰及西京燒銀雪魚飯,香炸廣島蠔嘅炸醬皮好薄而廣島蠔肥美鮮味;和牛他他非常鮮味而份量好多,如果多一片西包更好;燴和牛面頰肉質燴得好嫩,配上伴碟嘅薯蓉一齊食好特別;西京燒銀雪魚亦燒得好香,分量望落去雖然每道菜唔係好大,但一路食落去,不知不覺就填飽左個肚😂
香炸廣島號
紅酒燴和牛面頰
和牛他他
西京燒銀雪魚珍珠飯

午餐沒有時間限制,咁舒服環境,慢慢邊食邊傾計享受一下中午,係一個唔錯嘅選擇,個人覺得性價比還算幾高,如果食完仲想食個甜品或飲杯咖啡,套餐裡面可以分別加$48(日式芝士蛋糕配雪糕)或$18 (咖啡)就可以。
2021-10-28
$190 (Lunch)
蘑菇湯
三道菜套餐