2020-03-04
之前喺深水埗發現到蘇媽已經想幫襯,星期六同大佬經過,咁啱食晏時間都未需要排隊就入去一試。其實當日入座時九成滿,店內環境都幾有特色,不過座位距離比較窄,隔離有餸菜上檯時,都要避再避,如果唔係服務員再定會撞到你。餐牌都幾目不暇給,好多小食類,樣樣都想試,最後我哋order咗檳城白咖喱麵、仁噹牛肉撈麵、香炸滷肉卷、馬來西亞拉茶同檳城白咖啡。白咖喱麵啲餸唔多有豬紅、半隻烚蛋、白魚蛋、蝦同芽菜等。湯頭有少少辣油,但係個人食落就唔覺辣,白咖喱味唔太重,但係食落好夠味。麵係油麵,所以碗麵望落唔太大,但係食落夠晒飽肚。牛肉撈麵嘅牛肉都大大嚿,肉質淋得嚟有咬口,一啲都唔黐牙,薯仔味濃而甜,醬汁撈埋啲油麵滋味無窮。炸肉卷新鮮熱辣辣啱啱炸好,腐皮包住芋頭同肉醉,配上五香粉等唔同嘅香料,味道適中,外脆內軟,加上啲參巴醬,好惹味。白咖啡同拉茶我哋都點咗少甜,拉茶真係茶香無比,雖然茶面嘅泡泡唔夠綿密,但係飲落都順喉香滑。反而白咖啡嘅咖啡味冇咁重,偏向奶味多啲。當日原本仲想試吓其他小食,見其他食客點咗都好似細細碟/碗咁,不過我同大佬食完碗麵都10成飽,加埋個炸肉卷,個胃都已經填到滿一滿。相信會嚟多幾次試多幾款。
白咖喱麵
牛肉撈麵