Restaurant: Kedai Kopi Semua Semua
Info:

2024-12-02 755 views
次次經過旺角都被佢外貌設計吸引好想入去一邊食一邊欣賞。今次有時間的起心肝入去試下佢😜一踏入去已經感受到古式古香懷舊風味😮欣賞完裝修後即刻睇吓有乜馬來西亞美食先,餐牌入面有好多美食😘但今次試左未試過嘅肉骨茶先,再加碟魚🐟仔醬蘿白糕、油炸鬼和特飲似水榴槤🤟肉骨茶(三層肉)白飯,油菜:待應熱辣辣送上,份量好足,三層肉肥瘦均匀,肥肉望落似好肥,但入口即溶肥而不腻🥰豆卜索晒個湯好好味,肉骨茶入口濃香好杰,濃濃藥材味和濃濃嘅肉味,大家冇搶大家嘅味,恰到好處👍👍👍魚🐟仔醬蘿白糕:蘿白糕煎到外脆內嫩,入口感覺有d蝦米粒🤔加埋魚🐟仔醬嘅鮮味和辣味,更加惹味☺油炸鬼:唔知馬來西亞係唔係唔同中國做法,食落口感需然外面都係脆,但內裏就比較煙韌结實😉齋食已經好食,但原來浸落肉骨茶裏面,索滿肉骨茶個口感更加正💯似水榴槤:賣相已好靓,入口濃濃嘅榴槤味,對喜歡榴槤愛好者一定要試👻👻👻真係要來多幾次先可以試埋其他馬來西亞美食,另外順帶一提如叫肉骨茶食,飲完唔夠可以添加😎😎😎
次次經過旺角都被佢外貌設計吸引好想入去一邊食一邊欣賞。
欣賞完裝修後即刻睇吓有乜馬來西亞美食先,餐牌入面有好多美食😘但今次試左未試過嘅肉骨茶先,再加碟魚🐟仔醬蘿白糕油炸鬼特飲似水榴槤🤟

肉骨茶(三層肉)白飯,油菜
肉骨茶(三層肉)
油炸鬼
油炸鬼
似水榴槤
2024-11-28
$142 (Lunch)
肉骨茶(三層肉)白飯,油菜
似水榴槤
2024-08-18 662 views
餐廳座落於上海街的一幢活化大廈內,進入餐廳便能感受到濃厚的馬來風情。牆上畫上一幅幅描繪馬來西亞風貌的壁畫,再加上懷舊玩具和單車作為裝飾,地板則鋪上紙皮石,宛如時光倒流,令人勾起不少童年回憶。📌檳城白咖喱海鮮麵🍜這道海鮮麵材料豐富,包括豆角、芽菜、豆腐魚旦、雜菜腐皮卷、魚蛋、蝦、蛋、豬紅、青口和啦啦(花蛤),每一口都充滿鮮美的海鮮風味。麵條選了滲滲,即油麵和米粉的混合,使口感更加多樣。白咖喱湯頭香甜濃郁,撈上特色參巴醬,為湯底添上一抹辣味,令人胃口大開。📌百吉爹肉骨茶(豬腳彎)🫕這款肉骨茶質地十分濃厚,藥材的甘香味濃郁,當中的當歸和川弓更是滋補佳品。豆卜吸收了肉骨茶的香味,咬下去爆湯的口感爽呀。豬腳彎肉質嫩滑彈牙,含豐富骨膠原,沾上黑醬油一起食用,風味更佳,不愧為店家推薦食品。📌榴槤多士餅配雪糕🍨兩片金黃鬆軟的熱香餅夾著超香濃幼滑的榴槤蓉,搭配軟滑的雲尼拿雪糕和美祿珠珠,味蕾口感已然豐富;一冷一熱的配搭,在口腔內冰火交融,味道、質感與溫度的衝擊,令人陶醉。大力推薦一口就要有齊全部食材的食法,才能把這個甜品的精髓嘗到極至。真的一試愛上,是是夜亮點、本席的至愛 😋🤭🤭。

📌檳城白咖喱海鮮麵🍜
  檳城白咖喱海鮮麵

📌百吉爹肉骨茶(豬腳彎)🫕
百吉爹肉骨茶(豬腳彎)

📌榴槤多士餅配雪糕🍨
榴槤多士餅配雪糕

2024-08-16
$107 (Dinner)
  • 豬腳彎肉骨茶
  • 肉骨茶
  • 檳城白咖哩麵
2024-07-21 3048 views
[📍旺角|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 ]位於旺角的蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室,以道地的馬來菜餚聞名於香港。店內裝修好有特色,而且員工非常有善,服務十分周到。首先叫左個開胃菜椰香咖央多士,外層金黃酥脆,內裡蓬鬆綿密,伴隨著濃郁的椰香,入口即化。這道傳統的馬來點心,堪稱該店的招牌小吃之一。再來是馬拉沙嗲串燒。店家提供豬肉、牛肉和雞肉三種選擇,肉質鮮嫩多汁,表面呈現焦香,搭配獨特的沙嗲醬料,酸甜帶辣,令人胃口大開。另一道不可錯過的菜式是三層肉肉骨茶。湯頭濃郁醇厚,飽含各種馬來香料的味道,三層肉肉質軟嫩可口,層次豐富,讓人彷彿置身於馬來西亞街頭小店。最後的馬拉黑椒炒蜆拼薄餅更是一絕。新鮮的蜆肉配上濃郁的黑椒醬汁,口感香滑,爽脆的薄餅則為這道菜添加了不同的風味。值得一提既係蜆肉勁勁勁大隻,仲要係店員每日新鮮去街市精挑細選,粒粒都夠哂新鮮同肥美。🍞椰香咖央多士 $42🍢馬拉沙嗲串燒(豬/牛/雞) $48🥘三層肉肉骨茶 $88🐚馬拉黑椒炒蜆拼薄餅 $158
[📍旺角|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 ]

🍞椰香咖央多士 $42
🍢馬拉沙嗲串燒(豬/牛/雞) $48
🥘三層肉肉骨茶 $88
🐚馬拉黑椒炒蜆拼薄餅 $158
2024-07-19
$150 (Dinner)
  • 馬拉黑椒炒蜆拼薄餅
2024-12-28 0 views
從深水埗發跡的馬來西亞茶餐室遍地開花,今天走到旺角分店文青集中地充滿馬拉特色,懷舊裝修色彩豐富樓高兩層,綠白地磚加上多道拱門,空間感十足餐廳內有一個大飾櫃收集很多七、八十年代玩具蘇媽推介豬腳彎肉骨茶皮、肉、筋分佈均勻,口感嫩滑彈牙!湯頭清甜易入口,更可無限添飲撈粉麵高佬麵配雞扒將蛋 、雞扒、青瓜、花生和魚仔乾撈熱桔仔話梅水口味清新,酸爽又解膩,促進消化特飲美祿恐龍質感豐盈,口感豐富之餘仲勾起童年回憶
從深水埗發跡的馬來西亞茶餐室遍地開花,今天走到旺角分店
文青集中地充滿馬拉特色,懷舊裝修色彩豐富
樓高兩層,綠白地磚加上多道拱門,空間感十足
餐廳內有一個大飾櫃收集很多七、八十年代玩具
豬腳彎肉骨茶
撈粉麵高佬麵配雞扒將蛋 、雞扒、青瓜、花生和魚仔乾撈
高佬麵配雞扒
熱桔仔話梅水口味清新,酸爽又解膩,促進消化
桔仔話梅水
特飲美祿恐龍質感豐盈,口感豐富之餘仲勾起童年回憶
美祿恐龍
2024-12-28
$112 (Lunch)
高佬麵配雞扒
桔仔話梅水
美祿恐龍
2024-12-26 0 views
我哋兩個人叫左白咖喱海鮮湯油麵、高佬麵配豬軟骨、玻璃魷魚配通菜加杯桔仔話梅水,甜品係椰香咖央多士🥰友人食白咖喱海鮮湯油麵,見佢食得津津有味,相信佢好滿意,見到碗麵都有大蜆、青口、蝦…都係足料我就食高佬麵配豬軟骨,係撈即食麵。醬汁太稀,冇掛住在麵上面,反而好多汁在底!豬軟骨夠諗夠入味。玻璃鮮魷配通菜加左少少辣椒,味道可以,不過D通菜就好幼好幼,望見就似莧菜,睇真先知原來係通菜😅至於甜品都幾香,椰香咖央多士吾明點解夾住中間係綠色,幾好味👍不過吾知點解,每樣食品都吾覺好熱,只覺和暖
不過吾知點解,每樣食品都吾覺好熱,只覺和暖
2024-12-23 128 views
昨晚做冬大魚大肉後,今日和女朋友來旺角食小食醫肚,特登嚟呢度品嚐吓久違嘅馬來風味小吃,以前在星加坡經常有得食,但回港後就鮮有機會品嘗正宗馬來特色小食了!先嚟個招牌小食-咖央多士,係必食的!但見到新出嘅夾有肉鬆,就試吓呢個新口味!外觀金黃酥脆,一啖食落,外脆內軟,咸咸的肉鬆伴住濃郁嘅椰香,咸甜交融,更加可口!跟住叫咗馬來沙爹串,我揀咗雞、牛、豬各一串,肉質鮮嫩,最正嘅係佢地特製嘅沙嗲醬,裏面嘅花生碎為幾串燒肉類增添𥩔魂!再嚟一碟玻璃魷魚炒通菜,爽脆嘅玻璃鮮魷配上爆香嘅大蒜和辣椒,錦上添花,正正係以前在馬來西亞食嘅味道!女友點咗馬來拉茶,香滑嘅泡沫點出馬來特色,但我嫌味道比較濃和偏甜,所以我揀咗一杯較為正氣嘅檸檬薏米水,清吓腸胃,這亦是我在星加坡時經常飲的!這頓小吃,食得開心,今我回憶以前在星加坡時的日子!

這頓小吃,食得開心,今我回憶以前在星加坡時的日子!
2024-12-19 126 views
大家對蘇媽蘇媽都唔會陌生,今次同朋友黎試旺角店😆環境好有地道風味,周圍有好多懷舊佈置🫶🏻高佬麵配雞扒麵條撈滿特製醬汁,啖啖濃味~最吸睛係麵上嘅大雞扒🤪🤪份量誇張🤣外焦內嫩 啖啖肉~另外鐘意食入口即溶肥叉燒唔好錯過蘇媽招牌馬來惹味黑叉燒。叉燒色澤誘人,表面微焦🔥咬去油脂滿滿,可配個馬來風情椰漿飯🥥🍚魚仔醬蘿蔔糕幾有驚喜,蘿蔔糕的口感柔滑,魚仔醬的鹹香出色有鮮味🐟來點甜必食椰香咖央多士,金黃的多士外脆內軟,搭配椰漿香甜的咖央醬😆飲品唔少得馬來特產桔仔話梅水同馬來西亞拉茶,桔仔話梅水好解渴清爽🍋‍🟩帶有淡淡的酸甜味,配重口味嘢食啱哂!拉茶夠哂經典🍼茶香濃郁,奶香四溢🤪

大家對蘇媽蘇媽都唔會陌生,今次同朋友黎試旺角店😆
環境好有地道風味,周圍有好多懷舊佈置🫶🏻

2024-12-18 130 views
成日聽人講蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室嘅食物唔錯,今晚剛巧經過,就順便進入開餐啦。餐廳地方夠闊落,裝修得精緻有特色。檳城福建蝦麵(轉米粉),食材有大2隻,夠鮮甜有彈性,另半肥瘦的豬腩肉,魚片及通菜,湯鮮甜濃郁,因米粉好索湯,店員另再加湯給我真貼心。百吉爹肉骨茶(豬腳彎),豬腳彎份量有4件,肉質軟淋有彈性,充滿豐富嘅骨膠原,配搭滋補藥材的當歸、川弓同杞子,連豆卜都索晒肉骨茶的甘香味,飲完成身暖晒,夠滋補養顏。

2024-12-18
Type of Meal
Dinner
2024-12-15 126 views
這間人氣馬來西亞餐廳其中一間分店位於旺角上海街,主打正宗地道的馬來西亞菜。店內環境寬敞舒適,牆身畫上特色的壁畫等,如置身馬來西亞的茶餐室,適合多人聚會。必試這裡的招牌肉骨茶系列,自家秘方烹調,肉味及藥材的比例更加適中,如當歸及川芎等藥材,苦中帶甘、甘中有鹹,溫潤而有餘韻。豬腳彎肉骨茶 - $88嚴選上等豬腳彎,煙韌彈牙的豬皮及嫩筋充滿膠質,瘦肉的比例多,嫩滑彈牙又健康,可蘸上肉品沾醬,分別加入蒜蓉、辣椒、黑豉油及頭抽,依據自己的喜好斟酌份量。椰漿飯(淨飯) - $18粒粒分明的米飯香氣明顯,充滿斑蘭及椰漿味,入口清爽。恐龍下蛋(咖啡) - $38有一球幼滑細膩的雲呢拿雪糕,撒滿特濃的美祿粉,還有香脆的美祿脆脆,怡保白咖啡奶香極濃郁,甜而不膩。

豬腳彎肉骨茶 - $88
椰漿飯(淨飯)

椰漿飯(淨飯) - $18
粒粒分明的米飯香氣明顯,充滿斑蘭及椰漿味,入口清爽。
恐龍下蛋(咖啡)
恐龍下蛋(咖啡)

恐龍下蛋(咖啡) - $38
2024-12-15
Type of Meal
Lunch
2024-12-14 95 views
蘇媽一向都出名飲無限添飲嘅肉骨茶,不過我之前飲過就覺得唔係太岩口味,因為嫌佢藥材味唔夠濃,反而佢嘅咖咉多同埋奶茶風就好鐘意食!佢哋嘅馬拉熱奶茶真係好正!奶茶香濃,仲有一陣濃濃嘅馬拉風味,飲落去好順口,加上佢會係茶上面沖一層泡泡,飲落熱辣辣、充滿奶香,我自己飲奶茶偏向鍾意偏甜,所以呢款好岩我😍至於咖咉多士,外脆內軟,搭配咗牛油同煉奶,甜得啱啱好,每一口都好滿足。加上好香既椰香味,口感更加豐富!🍯

2024-12-07 264 views
招牌砂煲老鼠粉幫大家試下😆,老鼠粉=銀針粉,上面有香味十足既豬油渣、豬肉碎、魚乾、銀魚仔🤩🤩再加多粒雞蛋係上面👍係熱砂鍋度撈埋佢,色香味都齊晒😋😋份量頗大,建議二人分享😅辣死你媽配烤雞脾🍗一睇個名就比佢吸引左😂🤣辣死你媽=椰漿飯,雞脾大大隻😋😋切開有汁水流出黎,滿分💯👍👍👏🏻👏🏻配埋沙茶醬同伴碟既銀魚仔,香辣咸鮮,乜都齊哂,之後再一口椰漿飯,完整收尾😋👍馬來西亞拉茶(凍)甜度剛好,喜愛拉茶既朋友仔一定要飲🤪桔仔話梅水(熱)一杯好開胃既熱飲,酸酸甜甜,特別啱宜家秋冬天既天氣😊😊
招牌砂煲老鼠粉

辣死你媽配烤雞脾🍗

馬來西亞拉茶(凍)
甜度剛好,喜愛拉茶既朋友仔一定要飲🤪

桔仔話梅水(熱)
一杯好開胃既熱飲,酸酸甜甜,特別啱宜家秋冬天既天氣😊😊

2024-12-06 217 views
10月11月都係去旅行嘅旺季,同朋友好久沒見面,所以約個Happy Friday 吃個飯。 天氣有啲涼想食肉骨茶,每當係香港食肉骨茶,我總會想起蘇媽蘇媽的肉骨茶。 平時搭車經過上海街,見到蘇媽蘇媽嘅分店,好有懷舊馬來西亞舖頭嘅特色,已經想試好耐,所以今次就揀咗呢一間。店舖在老香港建築物地下,裝修充滿馬來西亞風味,擺設富有香港特色,見到屋企嘅萬壽無疆茶壺,充滿懷舊色彩暖水壺。 肉骨茶皇帝骨,分量兩至三個人可以一齊食。肉骨有五六件,配菜豆卜,金菇,非常入味。店員主動為我哋加湯,同係新加坡和馬來西亞一樣。熱湯暖胃,驅走寒氣。 檳城阿參喇沙,阿森係一種魚,佢啲魚肉碎,撈埋香菜,洋蔥絲,闢走佢嘅腥味。佢嘅粉好似粗嘅米線,完全吸收曬所有精華,是一種很難複製的特別味道。玻璃魷魚配通菜,通菜好新鮮,配上去嘅辣XO醬,好惹味。 好耐都冇食過魷魚啦,勁多,好爽口。 檳城福建蝦麵,呢個係馬來西亞好出名,必食美食之一,鮮蝦濃湯配油麵,味道異常嘅夾。除咗新鮮嘅蝦,仲有魚片,雞蛋,擺盤好靚。 三個人食三百五蚊左右,晚餐嚟講都算經濟實惠,而且地點喺旺角,非常方便。我哋一邊傾計,一邊睇到絡繹不絕嘅客人入來食飯,證明蘇

肉骨茶皇帝骨,分量兩至三個人可以一齊食。

除咗新鮮嘅蝦,仲有魚片,雞蛋,擺盤好靚。

三個人食三百五蚊左右,晚餐嚟講都算經濟實惠,而且地點喺旺角,非常方便。我哋一邊傾計,一邊睇到絡繹不絕嘅客人入來食飯,證明蘇媽蘇媽好受歡迎。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
  • 肉骨茶
  • 檳城福建蝦麵
  • 玻璃魷魚配通菜
2024-12-05 191 views
來到旺角上海街的分店,因為在唐樓的地舖,善用懷舊特色來裝修,加上擺設舊式單車和舊式廣告壁畫,除了有馬來西亞特色,還吸引顧客打卡。皇帝骨$148二至三人份,是這裏的招牌菜。馬來西亞食物,怎麼能缺少肉骨茶呢?份量挺多的,排骨煮的湯,煮完口感還很爽口,浸在藥材湯裏吃著又有藥材香,聞到舒適怡人,再喝香甜的湯,立刻暖胃。檳城阿參喇沙米線$64,有新鮮蝦膏濃香,夾起蝦膏已經垂涎了。米線吸收湯味,又有青瓜絲、菠蘿等清甜味道,配辣味的湯,非常開胃。檳城福建蝦麵油麵$68,有豬腩肉、蝦、魚片等配料,湯底也是濃濃的蝦味,當是海鮮湯底了,油面配這些肉類吃,覺得更香,大讚!玻璃魷魚配通菜$72,上面鋪滿炸蒜蓉,醬汁微辣,拌勻通菜和魷魚,吃著雙重口感。比起泰式炒通菜,馬來西亞味道就是偏香口的。總的來說,食物性價比高,無論家庭朋友來吃都一定滿意味道,怪不得門庭若市,而且很適合打卡呢!

2024-11-29
$100 (Dinner)
2024-12-04 245 views
唔係第一次食蘇媽 , 最初喺銅鑼灣分店試過一次就一試難忘, 好開心,佢喺旺角朗豪坊附近開咗分店, 可以好容易就食到。招牌砂煲老鼠粉未食過老鼠粉煲可能會俾佢個名嚇親 😂 其實係一個砂鍋裏面有米粉, 魚乾, 蝦乾, 豬油渣, 花生等等, 熱辣辣上一邊攪拌一邊香氣撲鼻, 整得好好! 我覺得好正宗好值得試! ☺️玻璃魷魚配通菜本身唔係好食得辣, 所以叫佢分開上自己度辣汁, 佢哋好好肯安排! 玻璃魷魚本身唔會好重味, 關鍵係辣汁同埋用玻璃魷魚掛住啲汁! 通菜都非常好爽口唔油膩, 下次會再叫😊

招牌砂煲老鼠粉

玻璃魷魚配通菜

• 砂煲老鼠粉
  • 玻璃魷魚配通菜
用平民的價錢品嚐地道馬來西亞美食🇲🇾✨有三間分店的「蘇媽•蘇媽」開業近七年。餐廳以懷舊風格為主題,牆身和角落佈置成六七十年代的布景,同時亦擺設了一些現今已經找不到的玩具和裝飾,這裏彷如帶你回到過去品嚐一餐歷史悠久的星馬菜,非常有風味❤️🍞招牌小食 - 椰香咖央多士 ($42/4件)多次到訪蘇媽,仍然都會必點,因為這個椰香咖央多士真係得呢度先至食到,佢嘅餡料係斑斕椰香味,再加上非常香脆的多士,咬下去酥脆又帶點甜甜的味道,真係要趁熱食先得架✨🍽️招牌菜 - 辣死你嗎配烤雞髀 ($68)「辣死你嗎」係馬來西亞文 Masi Memak 的讀音,亦都係椰漿飯的意思。一邊咬一啖雞髀,再食一啖滿滿椰香味的椰漿飯,真的非常邪惡🌝菜式還配有花生、魚仔和全熟蛋,再用上竹籃和油紙盛載,很有置身馬來西亞餐廳的感覺✨🍽️檳城白咖喱海鮮米通 ($68)香濃的白咖喱,小辣又帶點甜味,非常惹味,粉面方面可選擇米線/油麵/河粉等,而我選擇了香港已經很少地方可以吃到的米通,這裏的米通亦很有驚喜,米通滑身爽口煙靭彈牙,用白咖喱湯底配襯米通,非常出色,推薦推薦😙

🍞招牌小食 - 椰香咖央多士 ($42/4件)

🍽️招牌菜 - 辣死你嗎配烤雞髀 ($68)

🍽️檳城白咖喱海鮮米通 ($68)