2016-07-11 510 views
想食正宗嘅印度傳統菜唔一定要去重大厦,先至食到。 重慶大廈既印度菜的確係非常local,又抵食。但係嗰度環境同人流比較複雜,兩個女仔去始終覺得唔多自在。我哋一個印度朋友介紹咗我哋中環呢間傳統既印度餐廳,由大廚、經營到樓面全部都係印度人主理。佢哋同家人、親友都經常喺呢度聚餐,今晚我哋兩個女仔就book咗枱,黎呢度嘆一下佢地印度既傳統口味。入到餐廳,感覺煥然一新。餐廳就浪漫高雅路線。而且空氣瀰漫住引人入勝嘅咖喱香氣。真係未睇Menu已經好想即刻食返一道咖喱配薄餅。呢度環境好舒適每台印度客人都係靜靜咁對話,真係慶幸自己選擇左將呢間特別又有特色既餐廳,黎呢渡過我嘅星期五晚。打開菜單,上面有印度菜名同中文對照,再加上大量嘅圖片,所以唔驚唔識order。唯一唔識order 既係呢度嘅咖喱種類好多,名稱好多,每種咖喱裏面又由唔同嘅成份所配製, 對於我哋呢啲食咖喱嘅初哥,真係唔知點樣分判。最後決定先由最傳統正宗嘅口味開始。印度菜中最常食嘅除左咖啡,仲有烤雞串燒。所以今晚一次過從入門開始,先從印度烤雞半隻98元埋手。鐵板上嘅烤雞有五件,烤成美麗嘅橙紅色。大廚用蕃咖皮卷成花卉再配上爉燭,成件事presen

真係未睇Menu已經好想即刻食返一道咖喱配薄餅。

印度菜中最常食嘅除左咖啡,仲有烤雞串燒。

所以今晚一次過從入門開始,先從印度烤雞半隻98元埋手。
鐵板上嘅烤雞有五件,烤成美麗嘅橙紅色。大廚用蕃咖皮卷成花卉再配上爉燭,成件事present 得非常浪漫優雅,無論係兩個女仔一齊欣賞,定係一對情侶共餐,都相信會對佢哋嘅present 都感到非常驚喜,估唔到印度菜係做到甘靚、甘有魅力。
Lamb Rogan Josh 印度式燉咖哩羊肉 108
食咗雞,咖喱方面我哋選擇咗食羊肉。
咖喱嘅選擇真係非常之多,所以我哋由
嘅傳統紅咖喱開始。紅咖喱偏辣,辛口惹味。
羊肉煮得非常淋,就算平時怕羊腥味嘅朋友都可以放心嘗試,因為完全無腥味。

Peshawari Naan 炭燒烤圓餅 48
主食既麵餅選擇都係非常多,最後經店員推薦,選擇左帶甜既烤圓餅。
烤圓餅上, 有可愛嘅啫喱。成份有杏仁、菠蘿同椰子等,麵底非常彈口柔軟,絶對係手拉功夫嘅功力。面粉香軟,就算單食都非常滋味。點咖喱都亦出奇地夾。

Kingfisher 印度啤酒48
食印度咖喱又點會錯過佢哋嘅印度啤酒呢?印度啤酒比我地平時飲既生啤仲要淡啲。
唔知係咪因為印度菜式口味較濃,所以啤酒方面,佢哋嘅口味反而係較清淡順喉。不知不覺飲左三四支。食咖哩飲啤酒,真係無限舒暢。

甜品方面,佢哋有印度雪糕同印度湯圓。

食到成口火辣辣,所以今次我選擇左用粒粒橙汁作為總結。
總括來講,今次呢個印度傳統料理嘅體驗非常開心,亦都充滿驚喜。

下一次會再來嘗試唔同嘅咖喱。

$300 (Dinner)