2013-07-14 2744 views
好耐冇同細佬食飯,既然佢想食生蠔,就決定帶佢黎試下~(而且我好掛住個black truffle penne)餐廳內氣氛不錯,首先我出去蠔吧揀蠔,呢度主打法國蠔,經職員介紹後,叫左四款生蠔Tasmania,St.vaast,Fleur des eaux同Ostra regal,呢度d蠔一向都好新鮮,四款中我最鐘意St.vaast,非常鮮甜,after taste重但不會太咸,good~配埋杯白洒簡直一流~之後,店員介紹左隻西班牙ham,叫Iberico Bellot ham,係來自ham既名品牌5J,呢個要成$268,其實都真係幾貴,不過一食入口,真係好正每一塊都充滿油香,味濃又夠甘香,配埋d melon同火箭菜,真係每塊入口都令人回味呢!不過以呢個價錢黎講份量真係太少了,真係吾太夠喉,如果可以多幾塊就好la~haha之後就到我最期待既pasta出場la,叫左兩個呢度既singnature pasta~首先上呢個墨魚汁龍蝦意粉,本來龍蝦係用炸既方式整,但因為我吾食得炸野,所以職員好好人幫我要求厨師用第二種整法去整d蝦,第一啖一食落口,我同細佬即刻登大隻眼,嘩!!!不得了!勁勁勁正lo!!
生蠔
西班牙bellot ham
墨魚汁龍蝦意粉
黑松露長通粉
梳乎里
配埋杯白洒簡直一流~

之後就到我最期待既pasta出場la
d意粉每條都沾上非常濃烈既墨魚汁,非常彈牙,果種味道真係難以形容!
D蝦煎香左,好爽又好味~我好肯定呢個係我暫時食甘多間最好食既墨汁意粉!連我細佬都讚不絕口!我地好快就掃哂成碟lu!

之後,就到我至愛既黑松露長通粉
自從上次黎食過之後,就成日都掛住佢~~因為真係冇一度整得夠呢度好食~每一條長通粉都掛上非常濃厚同creamy既黑松露汁,仲係越食越想食~~每一啖都令人回味無窮!!!
雖然呢個penne要$298,但當食過之後,就覺得非常值得,因為實在好高水準!!!yummy!!

最後當然要食埋個甜品la
揀左姜汁梳乎里同橙酒梳乎里,橙酒味比較偏甜,都係姜汁味比較出色~梳乎里焗得好香,蛋白亦打得不錯,整體黎講都係好好味

呢餐雖然食左約$1500,但d野咁高質素,細佬又食得甘開心,簡中一次貴dd都值得la~
2013-06-25
生蠔